В Україні створили віртуальний Музей викрадених росіянами мистецтв
Категорія
Культура
Дата публікації

В Україні створили віртуальний Музей викрадених росіянами мистецтв

Музей
Джерело:  online.ua

У галереї знаходяться цифрові копії викрадених росіянами витворів мистецтва з Маріуполя. 

Що відомо про віртуальний Музей вкраденого мистецтва

У галереї, яка нині доступна, знаходяться цифрові копії викрадених росіянами витворів мистецтва з Маріуполя.

Це, зокрема, оригінали ескізів Архипа Куїнджі, картини Івана Айвазовського та Миколи Дубовського.

Фото – museumofstolen.art

Ми зробили простір музею доступним з будь-якого пристрою та будь-якої точки світу, адже історія має бути доступною для кожного, — пишуть творці віртуального музею.

Перша віртуальна екскурсія відбудеться 27 жовтня. Для цього треба заповнити форму, а далі — перейти за посиланням. Як цифровий аватар ви зможете спілкуватися з іншими відвідувачами, водночас розглядаючи картини.

Музей створила Linza agency. В планах команди — додати нові «кімнати» Музеїв Херсонщини, Сумщини, Чернігівщини, Харківщини та Криму.

Скільки пам'яток РФ вкрала в України

У травні 2023 року росіяни вивезли до тимчасово окупованого Криму експонати із заповідника "Кам'яна могила" у Запорізькій області.

У травні також РФ вивезла золоті артефакти візантійського періоду із музею-заповідника "Херсонес Таврійський". У липні 2023-го Спілка архітекторів України та ЦНС писали, що росіяни продовжують проводити незаконні розкопки на території Херсонесу та готуються вивезти із заповідника колекцію.

Загалом із Криму предмети вивозились в Ермітаж ще з 1954 року — після того, як Крим став частиною УРСР і до 1991 року.

У червні 2023-го працівники Херсонського художнього музею імені О. Шовкуненка ідентифікували 50 вкрадених росіянами експонатів.

Юристка Регіонального центру прав людини Дарина Підгорна у серпні 2023 року казала, що Росія могла вивезти з України понад пів мільярда обʼєктів культурної спадщини.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?