В Україні створять спецреєстр майна, знищеного російським агресором
Категорія
Політика
Дата публікації

В Україні створять спецреєстр майна, знищеного російським агресором

В Україні створять спецреєстр майна, знищеного російським агресором
Джерело:  online.ua

У Верховній Раді попередньо підтримали законопроєкт, який створює спеціальний Державний реєстр майна, зруйнованого чи пошкодженого внаслідок російської агресії.

Джерело: інформаційне управління Апарату парламенту

Станом на п’ятницю, 2 квітня, проєкт закону під номером 5177 підтримали представники комітету з питань прав людини.

“У висновку, наданому головному комітету, рекомендовано проєкт закону про захист права власності та інших речових прав осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії, № 5177, прийняти за основу”, - говориться у заяві.

Перш за все законопроєкт вводить терміни “знищене майно”, “пошкоджене майно”, “втрачене майно”, “компенсація”, “реституція”.

Уточнюється, що реєстр буде функціонувати як єдина інформаційно-комунікаційна система, необхідна для накопичення, обробки та захисту інформації про майно, втрачене чи пошкоджене за роки війни на Донбасі.

У реєстр передбачається вносити на облік осіб, які матимуть право на компенсацію за таке майно чи реституцію. Окрім того, у документації містиметься інформація про визначені обсяги компенсації чи реституції.

У тексті закону говориться про можливість використання даних реєстру для формування повноцінної претензії української сторони до російського режиму Володимира Путіна, що буде реалізацією міжнародно-правової відповідальності за збройну агресію.

Документи можуть бути використаними у судових процесах, позивачами яких стануть фізичні чи юридичні особи з порушеними майновими правами саме внаслідок вторгнення.

Законопроєкт визначає порядок отримання компенсації за знищене чи пошкоджене на війні нерухоме й рухоме майно.

Скільки триває військова агресія РФ в Україні

Війна почалася у лютому-березні 2014 року, коли перші підрозділи російських збройних сил почали вторгнення у Крим. Воно закінчилося повною окупацією пів острова.

Другим етапом протистояння стали бойові дії на Донбасі. Окупаційний режим Кремля утримує контроль над окремими районами Донеччини й Луганщини, зокрема й однойменними адміністративними центрами регіонів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?