В України виникла нова серйозна проблема з вакциною AstraZeneca
Категорія
Україна
Дата публікації

В України виникла нова серйозна проблема з вакциною AstraZeneca

В України виникла нова серйозна проблема з вакциною AstraZeneca
Джерело:  online.ua

Експерти Київської школи економіки (KSE) звертають увагу на те, що станом на 14 вересня в Україні залишилося близько 3 мільйонів доз вакцини від компанії AstraZeneca. За їхніми словами, її термін придатності закінчується наприкінці жовтня та наприкінці листопада.

Джерело: "УНІАН"

Україна може не встигнути використати усю вакцину AstraZeneca

Фахівці після завершення своїх розрахунків дійшли висновку, що при поточних темпах щеплення Україна може не використати усі дози вакцини від компанії AstraZeneca до кінця терміну їхньої придатності.

"Наразі постає питання, чи встигне Україна використати наявні вакцини до кінця терміну їхньої придатності. Зокрема, наразі залишаються не введеними близько 3 мільйони доз вакцини AstraZeneca з терміном придатності до кінця жовтня та кінця листопада", - наголосив очільник Центру економіки охорони здоров'я KSE Юрій Ганиченко.

За його словами, враховуючи темпи вакцинації в Україні, ризик не використати партію вакцини повністю зростає майже щоденно.

З метою уникнення псування препарату, експерти радять негайно збільшити темпи його використання у 5 разів, роблячи ним щонайменше 45 тисяч щеплень щоденно. Окрім того, наголошується,що це рішення повинне бути ухвалене в екстреному порядку.

Ганиченко також звертає увагу на те, що обсяги вакцинації конкретним препаратом можна збільшити за допомогою запровадження обов'язкової вакцинації окремих груп населення та послаблень для вакцинованих, і, звісно, збільшенням використання вакцини саме від компанії AstraZeneca.

Які ще варіанти запропонували експерти:

  • віддати препарати іншим країнам, які активно використовують цю вакцину;

  • вводити першу дозу AstraZeneca, а другу Pfizer чи Moderna (поширена практика серед країн ЄС);

  • вводити першу дозу вакцини від компанії Sinovac, а другу – AstraZeneca (стратегія вакцинації Таїланду;

  • вводити третю бустерну дозу вакцини від AstraZeneca;

  • частково обмежити використання інших вакцин.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?