В Україні вирішили, як буде проходити реінтеграція ОРДЛО і Криму
Категорія
Політика
Дата публікації

В Україні вирішили, як буде проходити реінтеграція ОРДЛО і Криму

В Україні вирішили, як буде проходити реінтеграція ОРДЛО і Криму
Джерело:  online.ua

Українська влада завершила роботу над законопроектом щодо майбутнього ОРДЛО і анексованого Криму під назвою "Про державну політику перехідного періоду". У документі прописані умови реінтеграції Донбасу і окупованого півострова, які спрямовані на відновлення довіри між людьми і врегулювання питань відповідальності, амністії і люстрації за всі злочини і незаконні дії, які були вчинені на тимчасово окупованих територіях. Законопроект оприлюднила пресслужба МінТОТ. Його зміст вже також прокоментував глава відомства Олексій Резніков. Він позначив головну мету законопроекту, передає ONLINE.UA.

"Наша мета - мирна і безпечна реінтеграція наших територій, і перш за все - реінтеграція наших громадян в Україну та українського суспільства. Головним завданням перехідного періоду і мирної реінтеграції є відновлення довіри між людьми. І найкращий спосіб відновлення цієї довіри - це активна робота органів місцевого самоврядування, мерів, депутатів місцевих рад, це гарантія по відновленню порушених окупантом прав людей - прав на своє майно, на справедливість, на правду. Коли ми говоримо про державну політику перехідного періоду, це не тільки перехідне правосуддя, а й багато інших речей. Сигнал цього документа в тому, щоб люди, які сьогодні знаходяться на тимчасово окупованих територіях, є заручниками окупаційного режиму, який забезпечується Російською Федерацією, не боялися власної країни ", - пояснив Резніков.

Законопроект про перехідний період для Донбасу і Криму пропонує:

  • уніфікацію підходів до тимчасово окупованих територій в Донецькій і Луганській областях і в Криму;

  • об'єднання і приведення до єдиних норм всіх українських законів, що стосуються зазначених територій;

  • впровадження елементів перехідного правосуддя;

  • визначення основ відновлення діяльності органів правосуддя на деокупувати територіях;

  • вирішення питання підслідності кримінальних злочинів, скоєних на тимчасово окупованих територіях;

  • встановлення інституту конвалідаціі угод, які були здійснені на ОСЬ, процедури підтвердження фактів народження, смерті, укладення та розірвання шлюбу, а також визнання отриманих компетенцій і освітніх кваліфікацій

  • формування кадрових резервів державних службовців і поліцейських для роботи на деокупувати територіях;

  • створення тимчасових адміністрацій до проведення виборів місцевого самоврядування;

  • закріплення соціальних гарантій для жителів Донбасу і Криму.

Крім того, законопроект передбачає визначення термінології, яка повинна бути єдиною для всього законодавства: окупаційні сили і окупаційні служби РФ, політико-дипломатичні та санкційні заходи, територіальні громади на лінії розмежування, тимчасова окупація, деоккупація, деокупувати території, реінтеграція деокупувати територій, міцний мир , території пріоритетного розвитку та інше. Також пропонується принципово нове визначення держави-агресора, держави-окупанта, і цей статус на рівні закону закріплюється за Російською Федерацією.

Цей законопроект вже відправили на розгляд місцевим органам влади, профільним експертам, судовим органам, прокуратурі та іншим відомствам. Після отримання всіх рекомендацій проект буде спрямований на розгляд до Верховної Ради.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що влада України має намір спростити жителям ОРДЛО і Криму отримання українських документів на підставі документів неіснуючих суб'єктів. Йдеться про процедуру конвалідаціі, яка є одним з елементів подолання наслідків незаконної тимчасової окупації. Віце-прем'єр-міністр, міністр реінтеграції Олексій Резніков пояснив, що це судова процедура обліку, а не визнання документів окупантів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?