В Україні з 1 січня підвищать пенсії — кому та на скільки
Категорія
Економіка
Дата публікації

В Україні з 1 січня підвищать пенсії — кому та на скільки

В Україні з 1 січня підвищать пенсії — кому та на скільки
Джерело:  online.ua

Підвищення прожиткового мінімуму з 1 грудня цього року супроводжується ще низкою законів, які передбачають збільшення пенсії для деяких категорій громадян. Вже 1 січня набирає чинності закон про соцзахист постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Він стосуватиметься щонайменше 39 тисяч людей, зокрема, тих, які втратили годувальника через трагедію на ЧАЕС.

Джерело: дані Пенсійного фонду

Виплати мають надати у повному обсязі незалежно від зарплати, пенсії чи іншого джерела доходу. Мінімальний розмір пенсій для “чорнобильців” не повинен бути нижчим за:

  • 6000 грн — для 1 групи інвалідності;

  • 4800 грн — для 2 групи інвалідності;

  • 3700 грн — для 3 групи та дітей з інвалідністю.

Крім того, також у січні буде підвищено виплати на 9% жінкам, народженим до 1962 року.

Березневий перерахунок пенсій стосуватиметься держслужбовців, науковців, журналістів, військових. Пенсіонери-представники цих професі раніше були виключені з загального списку на підвищення пенсій.

Пенсії для громадян із суттєвим трудовим стажем

У випадку наявності трудового стажу завбільшки з 20 (для жінок) та 25 років (для чоловіків), мінімалка зростає до 2600 грн  — для осіб у віці від 80 років та до 2500 грн  —для осіб у віці 75−80 років.

Що стосується громадян без настільки великого стажу, то їхні доплати до пенсій становитимуть:

  • 500 грн — для пенсіонерів віком від 80 років;

  • 400 грн — для пенсіонерів віком від 75 до 80 років;

Наступного року підвищення пенсій уряд реалізовуватиме в декілька етапів, воно напряму пов’язане зі змінами прожиткового мінімуму. З початку липня розмір пенсій збільшиться на 93 грн (з 1934 грн до 2027 грн).

Далі незначного підвищення можна буде очікувати вже в жовтні. Йдеться про доплату по 300 грн – пенсіонерам у віці 70—75 років.

Також жовтневі зміни в пенсійному забезпеченні передбачають мінімальну пенсію 3000 грн у випадку суттєвого страхового стажу (30 років для жінок та 35 — для чоловіків). Для тих, хто матиме 20 й 30 років стажу у жінок та 25 й 35 років у чоловіків відповідно, мінімальна пенсія підвищиться до 2500−3000 грн у залежності від стажу.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?