В Україні запрацювала система автоматичного арешту рахунків боржників
Категорія
Економіка
Дата публікації

В Україні запрацювала система автоматичного арешту рахунків боржників

В Україні запрацювала система автоматичного арешту рахунків боржників
Джерело:  online.ua

З 6 липня в Україні повноцінно запрацювала автоматизована система виконавчого провадження, яка дозволятиме автоматично арештовувати кошти на банківських рахунках українців-боржників.

Джерело: "ЄП"

Як працює система автоматичного арешту рахунків боржників

Декілька місяців тому Національний банк України оновив свої положення щодо розкриття банківської таємниці. Тепер на вимогу виконавців банки надають дані не лише про наявність рахунків боржника, а і їх номери та залишки коштів на них.

Окрім того, Міністерство юстиції дозволило використовувати Автоматизовану систему виконавчого провадження для виявлення й арешту коштів на рахунках у всіх виконавчих провадженнях, а не лише в тих, що стосуються сплати аліментів.

Не важко здогадатися, що виявити банківські рахунки боржників та залишки на них, а також арештувати ці кошти для державних та приватних виконавців стало набагато простіше.

"Державний або приватний виконавець створить у системі спеціальний запит про наявність коштів у боржника, який автоматично надійде всім банкам, що приєдналися до АСВП. Цю інформацію банки отримають за годину. У цій же системі виконавець зможе створити постанову про арешт коштів на рахунках боржника, надіслати банкам вимогу про списання коштів з рахунків і реквізити виконавчої служби, на які їх потрібно переказати", - йдеться в повідомленні.

У яких банках гроші боржників арештовуватимуть автоматично:

  • "Приватбанк",

  • "Таскомбанк",

  • "Універсал банк" (зокрема Монобанк),

  • "ОКСІ банк",

  • банк "Восток",

  • "Індустріалбанк",

  • "ПроКредит банк".

Варто також звернути увагу на те, що ще 44 банки тестують систему і невдовзі долучаться до неї, а 11 банків проводять перемовини про підключення до тестового середовища.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?