В Україні запрацював новий мовний закон
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні запрацював новий мовний закон

В Україні запрацював новий мовний закон
Джерело:  online.ua

З 16 січня цього року в Україні вступила в силу ст. 25 Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної", яка регулює діяльність друкованих періодичних видань.

Джерело: сайт Верховної Ради

Які вимоги закон пред'являє до ЗМІ

Тепер друковані періодичні видання можуть публікуватись на іноземній мові, зокрема російській, тільки з одночасним випуском аналогічного тиражу на українській мові.

Такі друковані версії повинні мати одну назву та відповідати один одному за змістом та способом друку.

Також їх випуски повинні мати однакову нумерацію порядкових номерів та видаватися щодня.

У випадку першого порушення ст.25 цього закону виданням буде зроблено попередження, а у разі повторення порушення, на видання буде накладено штраф у розмірі від 400 до 500 неоподатковуваних мінімумів, що складає від 6,8 до 8,5 тисяч гривень.

Якщо буде зафіксовано систематичне порушення даної норми у продовж року, штраф від 8,5 до 11,9 тисячі гривень.

За словами керівника Національної спілки журналістів Сергія Томіленко, що наразі норма не стосується регіональних ЗМІ, але у подальшому навіть кросворди і журнали повинні будуть мати українську версію.

Кожен, хто видає таке загальнонаціональне чи регіональне ЗМІ російською мовою, повинен буде видавати й україномовну версію. Але це поки що не стосується локальних, місцевих ЗМІ, - повідомив Томіленко.

В Україні набув чинності новий мовний закон

Всі друковані ЗМІ загальноукраїнського та регіонального значення мають мати обов’язкову україномовну версію видання вже зі середини січня. Та в Держкомлетерадіо уточнюють, що залишається можливість публікувати одночасно версію іншою мовою.

фото - Pixabay.com

Не можна буде вносити в друковані видання інформацію іноземною мовою, але це правило не стосуватиметься англійської, інших офіційних мов Євросоюзу, мов нацменшин України, зокрема кримськотатарської. Російська в цей перелік не потрапила.

 Розповсюдження в Україні за передплатою друкованих видань російською мовою допускатиметься, якщо їхні засновники дозволять також передплату такого ж видання державною мовою.

Українськомовна версія видання повинна бути незалежно від того, чи його розповсюдження відбувається на платній основі, чи на безоплатній — серед яких безплатне роздавання.

Нові норми стосуватимуться регіональних ЗМІ лише з липня 2024 року.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?