В Україні змінили правила розрахунку пенсії
Категорія
Економіка
Дата публікації

В Україні змінили правила розрахунку пенсії

В Україні змінили правила розрахунку пенсії
Джерело:  online.ua

Для громадян, які планують оформляти пенсію у 2022 році, оновили вимоги до страхового стажу. Цьогоріч українцям пообіцяли цілих 12 послідовних підвищень, які мають охопити найбільш чисельні категорії. Зокрема, йдеться про пенсії за віком, за втратою годувальника в зоні АТО/ООС, базовий пенсійний мінімум. 

Джерело:  Пенсійний фонд

Підвищення пенсій має стосуватися також людей з інвалідністю, пов'язаною з аварією на ЧАЕС. Виплати обіцяють завбільшки з 7 тис. до 14,6 тис. грн, залежно від групи інвалідності.

З нового року також мають підвищити виплати, пов'язані з втратою годувальника. Зокрема, йдеться про загибель в зоні ООС/АТО на Донбасі. Тих, хто перебував на утриманні військового виплачуватимуть щонайменше 7 800 грн.

Жінки, народжені 1962 року після досягнення 60-річного віку отримуватимуть виплати за новим принципом їх нарахування. Вони можуть розраховувати на коефіцієнт 9% до пенсії.

Необхідний страховий стаж для різних вікових категорій громадян 

У ПФУ зазначають, що, відповідно до статті 26 Закону України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування":

Пенсійний вік і право на призначення пенсії за віком визначається у залежності від набутого особою відповідного страхового стажу і становить 60, 63 і 65 років.

Цьогоріч право вийти на пенсію у  60 років  матимуть люди, у яких страховий стаж становить не менше 29-ти років. На пенсію у  63 роки  зможуть вийти люди зі страховим стажем від 19-ти до 29-ти років. Пенсія призначається після досягнення людиною  65-річного віку за наявності стажу від 15-ти до 19-ти років.

Громадяни, які не накопичили 15 років стажу, зможуть вийти на пенсію у 65 років і отримувати соціальну виплату. На сьогоднішній день така виплата становить 1854 гривні.

Перевіряти дані про страховий стаж можна дистанційно, через вебпортал Пенсійного фонду.

Нагадаємо, згідно з чинним пенсійним законодавством, наразі ці виплати в Україні розраховують за формулою:

  • Пенсія = зарплата x коефіцієнт страхового стажу.

  • Коефіцієнт = (сума місяців стажу x 1%)/(100% x 12).

  • Зарплата = середня зарплата в Україні за три роки (сума коефіцієнтів зарплати / страховий стаж за місяці, враховані для визначення коефіцієнта зарплати).

Читайте також:

  • В ЄС дали пораду Україні на випадок припинення транзиту газу Росією

  • Акції Газпрому рекордно подорожчали на тлі зростання цін на газ в Європі

  • Криза цін на газ провокує банкрутство компаній у Великій Британії: важливі подробиці читайте в нашому матеріалі

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?