В Україні з'явився кабінет громадянина - що знає про вас держава
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні з'явився кабінет громадянина - що знає про вас держава

В Україні з'явився кабінет громадянина - що знає про вас держава
Джерело:  online.ua

27 квітня міністр цифрової трансформації Михайло Федоров поділився з українцями важливою новиною - він заявив, що на порталі "Дія" запустили електронний кабінет громадянина України, де міститься інформація з різних державних реєстрів – електронні документи громадян, дані про їхню нерухомість, землю, бізнес, авто. За його словами, понад 200 реєстрів збирають дані про українців - Федоров зазначає, що "ми лідери, як мінімум, в Європі, з точки зору кількості державних баз даних". Про це він написав у своєму Telegram, передає ONLINE.UA.

Варто звернути увагу на те, що раніше кожне міністерство плодило новий реєстр як інструмент заробляти гроші.

"І чим більший у них безлад, тим довше і більше можна заробляти. А вартість підтримки? Ви собі не уявляєте, сотні мільйонів. При цьому технічний стан реєстрів жахливий. Ми працюємо над наведенням ладу: провели аудит, розробили концепцію єдиного реєстру народонаселення, покращуємо якість даних, здійснили тестову верифікацію даних. Цей напрямок заслуговує окремого серіалу", - стверджує міністр цифрової трансформації.

За словами Федорова, його команда обрала шлях зменшення кількості реєстрів, їх "укрупнення" та підвищення рівня безпеки. Він наголошує, що конче важливо, щоб кожен громадянин знав, якими даними володіє про нього держава, хто з чиновників переглядав особисті дані та навіщо.

Зверніть увагу,що на порталі "Дія" вже запустили кабінет громадянина, де можна подивитися, яка в тебе нерухомість, електронні документи, авто, земля, бізнес. Список даних буде розширюватися.

"Це початок. Якщо, наприклад, ви володієте квартирою, але дані про неї не відображені в кабінеті, це означає, що її немає в електронному реєстрі. А право власності є тільки в паперовому вигляді, в архіві. Відсутність даних в реєстрі – це ризики рейдерства та взагалі втрати прав власності, якщо щось станеться з тим самим архівом. Тому реєструйтесь на порталі, використовуючи електронний підпис або BankID, та дізнавайтесь якість даних, якими володіє про вас держава", - закликає Михайло Федоров.

Як повідомляв раніше ONLINE.UA, Кабмін нарешті визначив порядок контролю за самоізоляцією за допомогою електронного застосунку "Дій вдома". Це вказано в постанові уряду №291 від 22 квітня, яка вже оприлюднена на офіційному сайті КМУ. Зазначається, що к ожен українець може обрати 2 варіанти  контролю за самоізоляцією: уповноваженими органами або за допомогою системи через мобільний додаток (на добровільній основі).

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?