В Україну повернули більше 30 депортованих РФ дітей
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україну повернули більше 30 депортованих РФ дітей

В Україну повернули більше 30 депортованих РФ дітей
Джерело:  online.ua

За інформацією виконавчого директора БО "Save Ukraine" Миколи Кулеби, до України повернули 31 незаконно вивезену Росією дитину.

Джерело: заява Миколи Кулеби

Що відомо про повернення примусово вивезених Росією дітей з України 

Протягом четвертої місії "Save Ukraine", врятували 18 українських дітей. Зараз закінчується п’ята рятувальна місія, і 31 дитина через кілька годин прибуде в Київ, - зазначив Кулеба.

За його словами, кількість багатогодинних допитів, які влаштовують представники ФСБ сім'ям, що прагнуть повернути своїх дітей, постійно зростає.

Кулеба підкреслив, що Росія почала чинити перепони поверненню депортованих українських дітей після того, як повернення стало масовим.

Він зауважив, що репресії особливо посилились після видачі Міжнародним кримінальним судом ордеру на арешт диктатора та військового злочинця Володимира Путіна і уповноваженої з прав дитини в Росії Марії Львової-Бєлової.

Вони зрозуміли, що кожна дитина, яка повертається - це беззаперечний доказ їхніх злочинів, - підкреслив Кулеба.

За його словами, бабуся, яка мала забрати двох дітей, померла під час цієї місії, через що вдалось повернути 31 дитину, а не 33, як планувалось. Тепер необхідно буде повернути в Україну тіло цієї жінки і дітей, яких вона мала забрати.

Як росіяни перешкоджають поверненню українських дітей 

Кулеба зазначив, що російська влада заборонила батькам та законним представникам дітей зайти до табору, де утримувались примусово депортовані маленькі українці.

Вони тримали їх за парканом і по одному батьків впускали у заклад, де були встановлені камери. Вони тиснули на батьків, щоб батьки перед тим, як забрати дитину, подякували за те, що РФ зберегла їхніх дітей, - підкреслив Кулеба.

Він зауважив, що росіяни мали провести ідентифікацію депортованих дітей і відповідні списки передати представникам Червоного Хреста.

Усі діти, яких вони повертали, кажуть про те, що ніхто жодним чином не намагався знайти їхніх батьків. Ми шукали цих дітей, а це було дуже важко, бо є діти, де за 5 місяців було змінено 5 різних місць перебування - їх кидали з одного табору в інший. Є дуже багато свідчень того, що з цими дітьми там відбувалося, - наголошує виконавчий директор БО "Save Ukraine".

Наразі також є дані про 1,5 млн українських дітей, які після 2014 року опинилися на території Росії або на захоплених територіях.

Це майже 20% дитячого населення — тут йдеться про Крим, Донбас, окуповані території інших регіонів. І це - діти, які є заручниками, які, на жаль, не можуть сьогодні повернутися в Україну з різних причин, - зазначив Кулеба.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?