В Україну повернувся військовослужбовець Олександр Шумков. Понад три роки він був в'язнем Кремля
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україну повернувся військовослужбовець Олександр Шумков. Понад три роки він був в'язнем Кремля

В Україну повернувся військовослужбовець Олександр Шумков. Понад три роки він був в'язнем Кремля
Джерело:  online.ua

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова звернулася до всіх українців з довгоочікуваною новиною - вона повідомила, що напередодні ввечері український військовослужбовець Олександр Шумков повернувся в Україну після трьох років незаконного ув'язнення в російську колонію. У 2018 році російський суд засудив Шумкова до чотирьох років в'язниці за участь в організації Правий сектор, яку російська влада вважає екстремістською. У своєму останньому слові в суді українець сказав, що не приховує, що брав участь у поваленні режиму Януковича і в антитерористичній операції проти бойовиків на Донбасі. Фото і відео повернення Шумкова в Україну Денисова опублікувала в соцмережі, передає ONLINE.UA.

"Тепер офіційно: український політв'язень і військовослужбовець Збройних сил України Олександр Шумков - на свободі! Понад три роки він перебував у незаконному ув'язненні у виправній колонії в місті Торжок Тверської області. Майже весь термін ув'язнення його утримували в штрафному ізоляторі і загоні суворих умов утримання", - повідомила Денисова про звільнення в'язня Кремля.

Вона зазначила, що Шумков прибув на автомобільний пункт пропуску «Бачівськ», де його зустріли рідні, представник Офісу Уповноваженого та представники територіальних органів військового управління ЗСУ. Вже 25 грудня він відправиться в Херсон в військову частину, де до затримання проходив військову службу.

Як відомо, Олександр Шумков пропав влітку 2017 року - він не повернувся після служби додому, а через 10 днів його мати отримала з брянського главку СКР лист про те, що її син затриманий в Росії. За словами військовослужбовця, його викрали і перевезли через кордон, поки він був без свідомості. У Росії засудили Шумкова за те, що він з 2013 по 2017 рік був охоронцем тодішнього лідера "Правого сектора" Дмитра Яроша. У залі суду Шумков заявив, що нічого просити не буде. У СІЗО він оголошував голодування, в тому числі на підтримку Олега Сенцова.

До викрадення і засудження в РФ Шумков служив за контрактом в Збройних силах України в селі Чорнобаївка Білозерського району Херсонської області. Він був активним учасником Євромайдану.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що СК РФ пред'явив незаконне обвинувачення і оголосив в розшук військовослужбовця Національної гвардії України Віталія Марківа. Російські слідчі вважають нацгвардейца причетним до вбивства російського громадянина Андрія Миронова на Донбасі в травні 2014 року і оголосили його в міжнародний розшук. У російському СК заявили, що звинувачення Марківа у вбивстві пред'явлено з урахуванням "показань свідків та інших матеріалів кримінальної справи". У Росії нацгвардійцю загрожує довічне позбавлення волі. На чергову провокацію путінського режиму вже відреагував глава МВС України Арсен Аваков. Він повідомив, що направив попередження про можливу провокацію з боку РФ в Інтерпол.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?