В уряді розповіли про тіньовий ринок землі перед реформою
Категорія
Економіка
Дата публікації

В уряді розповіли про тіньовий ринок землі перед реформою

В уряді розповіли про тіньовий ринок землі перед реформою
Джерело:  online.ua

У Міністерстві аграрної політики оголосили, що принаймні до останньої миті перед скасуванням мораторію на продаж сільськогосподарської землі в Україні діяв так званий тіньовий ринок землі.

Джерело:  виступ міністра Романа Лещенка у парламенті

За словами політика, навіть в останній день чинності мораторію, у середу, 30 червня, відбувалися десятки угод між юридичними особами, які пов’язані з питаннями придбання чи продажу землі.

“В Україні існував тіньовий ринок землі, де юридичні особи вільно купували, продавали землі в обсязі тисячі гектарів. Юридичні особи акумулювали тисячі гектарів”, - наголосив він.

Міністр додав, усі операції з уважністю відстежували завдяки Державному реєстру речових прав на нерухоме майно та Державному земельному кадастру.

“В останній день запуску ринку землі проходили ще десятки угод між юрособами, які проводили операції купівлі-продажу. Тим самим ми засвідчуємо, що в Україні фактично існував ринок, який був абсолютно нерегульований”, - уточнив Лещенко.

Він вважає, що середня ціна за один гектар сільськогосподарської землі в Україні згодом після реформи зросте до 2 тисяч доларів США. Пізніше вона може продовжити зростання навіть у кілька разів.

Відкриття ринку землі

Законопроєкт “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення” підтримали нардепи Верховної Ради 31 березня. Вже 28 квітня документ отримав підпис президента Володимира Зеленського.

Існують певні запобіжники — розпоряджатися землею можуть виключно українці на користь українців, кількість ділянок у володінні обмежена, а так кожен гектар встановлена мінімальна ціна.

Обмеження на покупку землі

У Міністерстві юстиції нагадали, що купити ділянки на ринку землі зможуть не всі. За словами міністра Дениса Малюськи під час цієї земельної реформи впровадили низку надзвичайно суворих нотаріальних перевірок.

“Це не будуть кошти, які колишній чиновник-корупціонер ховав, а зараз дістав і пішов купувати землю. Це буде неможливо, тому що походження коштів потрібно доводити у нотаріуса, який буде оформляти земельні угоди”, - навів він приклад.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?