ВАКС ухвалив рішення щодо ексміністра інфраструктури Омеляна
Категорія
Економіка
Дата публікації

ВАКС ухвалив рішення щодо ексміністра інфраструктури Омеляна

ВАКС ухвалив рішення щодо ексміністра інфраструктури Омеляна
Джерело:  online.ua

Судячи з оголошеного на сьогоднішньому засіданні ВАКС рішення, колишнього міністра інфраструктури Володимира Омеляна виправдали у справі про зменшення портових зборів.

Джерело: пресцентр ВАКС

Під час оголошення рішення щодо можливого кримінального правопорушення з боку колишнього високопосадовця, суддя Вищого антикорупційного суду зачитав ухвалу:

"Суд ухвалив: Омеляна Володимира Володимировича визнати невинуватим у вчиненні кримінального правопорушення ч. 2 ст. 211 КК України та виправдати у зв'язку з відсутністю в його діях складу кримінального правопорушення"

Нагадаємо, раніше детективи НАБУ звинуватили Омеляна у підписанні указу, що спричинив суттєве зниження фінансових надходжень в державний бюджет. Справа датується ще 2017 роком, тоді було зменшено всі портові збори, окрім маякового, на 20%. Деякі зі згаданих зборів є стабільною частиною дохідного бюджету країни, зміну його розміру вправі була лише ВРУ.

Згідно з розслідуванням Національного антикорупційного бюро, через ймовірні махінації в Мінінфраструктури, бюджет країни недоотримав приблизно 25 мільйонів гривень. Так, в 2018 році замість очікуваних 203,5 млн гривень бюджет отримав тільки 173,1 млн.

В свою чергу тодішній очільник відомства Омелян оправдовувався тим, що завдяки цьому рішенню морська галузь продемонструвала зростання більш ніж на 20%. Також він переконував, що то було не його особисте рішення, а колегіальне рішення Кабінету міністрів.

Колишній міністр не вважає себе винним і заперечував, що адміністративний збір є джерелом доходів держбюджету. Підозра за цією справою була оголошена Омеляну в червні 2020. У листопаді 2021 справу Омеляна відправили в суд.

Інші резонансні рішення Вищого антикорупційного суду

Нагадаємо, нещодавно ВАКС заочно арештував експрезидента України за незаконне заволодіння маєтком у Межигір’ї. Напередодні відповідне клопотання до ВАКС надіслали чиновники Національного антикорупційного бюро та відповідної прокуратури (САП).

НАБУ розслідує справу щодо заволодіння резиденцією Межигір’я з грудня 2019 року. Матеріали кримінального провадження налічують понад 1 500 томів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?