ВАКС заочно арештував Януковича за заволодіння резиденцією в Межигір’ї
Категорія
Україна
Дата публікації

ВАКС заочно арештував Януковича за заволодіння резиденцією в Межигір’ї

ВАКС заочно арештував Януковича за заволодіння резиденцією в Межигір’ї
Джерело:  online.ua

На сьогоднішньому засіданні Вищий антикорупційний суд заочно арештував експрезидента України за незаконне заволодіння маєтком у Межимгір’ї. Напередодні відповідне клопотання до ВАКС надіслали чиновники Національного антикорупційного бюро та відповідної прокуратури (САП).

Джерело: пресцентр ВАКС

«Обрати щодо Януковича запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Після затримання і не пізніше ніж через 48 годин з моменту доставки до суду розглянути за його участі питання застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або його зміни на більш м’який запобіжний захід», — постановив ВАКС.

Слід зауважити, що справа стосується не тільки колишнього президента, але й членів його родини, зокрема, сина Олександра. Їхні дії кваліфікували за ч.5 ст. 191, ч.3 ст. 209 Кримінального кодексу. Йдеться про привласнення або розтрата майна шляхом зловживання службовим становищем. Наразі рішення щодо Олександра Януковича не прийнято.

НАБУ розслідує справу щодо заволодіння резиденцією Межигір'я з грудня 2019 року. Матеріали кримінального провадження налічують понад 1 500 томів.

Нагадаємо, резиденцію президент-втікач займав з 2002 по 2014 рік, коли йому довелось втекти з країни, тікаючи від суду за причетність до організації масових розстрілів на Майдані.

Згодом на території журналісти виявили документи, що містять підтвердження отриманих і виданих хабарів та підтверджують великі масштаби витрат на розбудову резиденції.

Цікаво, що Янукович виявився поціновувачем рідкісних книг, які знайшли на території резиденції. У його бібліотеці містилися такі фоліанти, як «Апостол» Івана Федорова, «Мінея загальна» Інокентія Гізеля, «Апостол» Михайла Сльозки, Євангеліє 1704 року та інші раритети.

Під час втечі Янукович і його команда не встигли вивезти з резиденції чимало інших речей, які можуть становити інтерес. Зокрема, крім «чорної бухгалтерії» йдеться про:

  • золотий батон у натуральну величину

  • досьє і орієнтування на активістів Майдану і журналістів

  • церковні ікони, що мають історичну цінність

  • два автопарки з автомобілями, вартістю від 100 тисяч до 800 тисяч доларів,

  • опудала хижих птахів, розіп'ятих на дерев'яних перехрещеннях; одразу поступила версія про

  • окультний характер цих розп'ять.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?