ВАКС засудив мера Полтави Мамая до 5 років позбавлення волі умовно
Категорія
Україна
Дата публікації

ВАКС засудив мера Полтави Мамая до 5 років позбавлення волі умовно

ВАКС засудив мера Полтави Мамая до 5 років позбавлення волі умовно
Джерело:  online.ua

Внаслідок розслідування Вищий антикорупційний суд ухвалив вирок міському голові Полтави Олександру Мамаю, визнавши його винним у завданні шкоди місцевому бюджету на суму 570 тисяч грн. Відповідно до вироку, йому було призначено покарання у вигляді позбавлення волі на 5 років із випробувальним строком на 1 рік, а також заборону на зайняття посад, пов'язаних з організаційно-розпорядчими або адміністративно-господарськими функціями, на один рік.

Джерело: Спеціалізована антикорупційна прокуратура

ВАКС призначив до 5 років позбавлення волі умовно Мамаю

Згідно з інформацією, наданою САП, колегія суддів ВАКС 2 березня 2023 року затвердила угоду про визнання винності, укладену між прокурором САП та міським головою Полтави.
У рамках досудового розслідування було встановлено, що міський голова Полтави, перебуваючи у змові з директором та бухгалтером комунальної організації "Інститут розвитку міста", влаштував на роботу двох осіб, які фактично не виконували роботи на підприємстві. Натомість вони здійснювали ведення домашнього господарства у приміщенні міського голови та його близького оточення. Таким чином, міський голова, використовуючи свої посадові повноваження, зловживав громадськими коштами та порушував закони про зайнятість. Ці дії завдали шкоди бюджету міста та порушили права інших громадян на рівний доступ до роботи.

Яке покарання призначено

Відповідно до вищезгаданої угоди, суд визнав міського голову винним в організації розтрати майна шляхом зловживання своїм службовим становищем, а також в організації внесення до офіційних документів свідомо неправдивих відомостей, що в результаті завдало місцевому бюджету понад 570 тис. грн збитків, тобто у скоєнні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 191 та ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 366 КК України.

Як з'ясувалося в ході досудового розслідування, для виплати зарплати зазначеним особам посадові особи комунальної організації "Інститут розвитку міста" вносили до табелів обліку використання робочого часу недостовірні відомості. Це спричинило шкоду місцевому бюджету на суму понад півмільйона гривень.

Враховуючи, що мер міста відшкодував завдані збитки, повністю визнав свою провину та щиро кається, суд призначив йому покарання у вигляді 5 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов'язані з організаційно-розпорядчими чи адміністративно-господарськими функціями строком на 1 рік. На підставі ст. 75 КК України суд звільнив особу від покарання з випробувальним терміном 1 рік, – зазначили у САП.

Потім додали, що крім того, за умовами угоди, міський голова зобов'язується перерахувати до фонду United 24 на спільний проект Генштабу ЗСУ, Держспецзв'язку та Міністерства цифрової трансформації – "Армія дронів" 2 мільйони гривень.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?