CPJ оприлюднив шокуючу статистику розслідувань вбивств журналістів
Категорія
Світ
Дата публікації

CPJ оприлюднив шокуючу статистику розслідувань вбивств журналістів

CPJ оприлюднив шокуючу статистику розслідувань вбивств журналістів
Джерело:  online.ua

За даними Комітету захисту журналістів (CPJ), у 81% випадків убивства журналістів, пов'язані з виконанням своїх професійних обов'язків, залишаються безкарними. Сомалі, Сирія, Ірак, Південний Судан та Афганістан у списку посіли п'ять найгірших позицій, оскільки конфлікти, політична нестабільність та слабкі судові механізми в цих країнах роблять стабільними випадки насильства щодо представників ЗМІ.

Джерело:  К омітет захисту журналістів(CPJ)

Десятирічний аналізований період з 1 вересня 2011 р. по 31 серпня 2021 р. - бурхливий час, що включає громадянську війну в Сирії, широкомасштабні протести проти арабських урядів та напади на працівників ЗМІ з боку екстремістських груп та синдикатів організованої злочинності.

За цей час 278 журналістів було вбито за свою роботу по всьому світу. У 226 з цих випадків, або 81%, CPJ зафіксував повну безкарність, тобто ніхто не був засуджений у зв'язку зі злочином.

До індексу включено країни, які мають на рахунку не менше п'яти вбивств журналістів

"Глобальний індекс безкарності" підраховує кількість нерозкритих вбивств журналістів у відсотках до кількості населення кожної країни. Для складання цього індексу проаналізовано вбивства журналістів, які залишилися нерозкритими. До індексу включено лише країни, які мають на рахунку не менше п'яти нерозкритих вбивств журналістів.

У дослідженні 2014 року «Дорога до правосуддя», присвяченому причинам безкарності за вбивства журналістів та можливим розв'язанням проблеми, у CPJ дійшли висновку: вбивць було звільнено у дев'яти з 10 випадків у період з 2004 по 2013 рік.

Дані не повністю відображають небезпеку, що зросла, з якою стикаються журналісти в Афганістані, зазначають у CPJ. Афганістан посів п'яте місце, як і за попередні два роки. Хоча місце країни в індексі не змінилося, ситуація на місцях для репортерів різко погіршилася 2021 року, коли в середині серпня в результаті виведення військ США та коаліції, таліби взяли країну під свій контроль. Сотні журналістів тікали з країни, побоюючись жорстоких дій з боку Талібану.

CPJ визначає вбивство як навмисний акт проти конкретного журналіста через його професійну діяльність.

Варто зазначити, що до цього індексу не включено справи про загибель журналістів під час бойових дій або під час виконання ними небезпечних завдань – наприклад, щодо висвітлення вуличних акцій протесту, які переходять у насильство.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?