Вчені б'ють на сполох через серйозну небезпеку шампанського
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені б'ють на сполох через серйозну небезпеку шампанського

шампанське
Джерело:  Daily Mail

Більшість людей у різних куточках світу звикли зустрічати Новий рік з пляшкою шампанського. Однак, як виявилося, саме цей напій може перетворити ваше святкування на жах.

Що важливо знати про ризики під час вживання шампанського

Як стверджують фахівці кафедри офтальмології Кембриджського університету, вони не можуть ігнорувати випадки травм очей, які пов'язані з відкриванням пляшок шампанського.

Іноземні експерти звертають увагу на те, що травми очей від “вистрілу” корка можуть статися фактично миттєво.

Що важливо розуміти, від моменту відкриття пляшки до потрапляння корка в око минає лише 0,05 секунди.

Попередження вчених підтверджує статистика, яка вказує на те, що пробки пляшок шампанського становлять 20% випадків травм очей у США і 71% в Угорщині.

Окрім того, наголошується, що у таких випадках травми очей доволі часто незворотні – деякі люди так і залишаються незрячими на одне око.

шампанське
Фото: unsplash.com

Як розв’язати проблему з шампанським

За словами фахівців, насамперед важливо, щоб виробники цих напоїв нарешті почали розміщувати на пляшках етикетки з попередженням про можливі травми.

До слова, тиск, який фіксується під час відкорковування пляшки перевищує тиск в автомобільній шині втричі, а це означає, що у людей практично немає жодного шансу вчасно зреагувати та ухилитися.

Окрім того, експерти закликають не забувати охолоджувати пляшку перед відкриттям, адже це допоможе знизити тиск усередині.

Також варто вживати запобіжних заходів, зокрема, направляти пляшку від себе під кутом 45 градусів. Ну, і звісно, не направляти пляшку на когось.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?