Вчені близькі до розгадки таємниці антиматерії та виникнення Всесвіту
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені близькі до розгадки таємниці антиматерії та виникнення Всесвіту

Вчені близькі до розгадки таємниці антиматерії та виникнення Всесвіту
Джерело:  online.ua

Науковці з дослідницької групи CERN у Швейцарії зробили нове відкриття про антиматерію та наблизись до розгадки таємниці виникнення Всесвіту. 

Джерело:  Nature

Що відомо про особливості антиматерії 

За словами науковців, внаслідок Великого вибуху, який утворив галактики, матерія та антиматерія спочатку існували у рівній кількості.

Однак вченим досі не вдалось виявити антиматерію. При цьому за результатами нового експерименту вчені дізнались про ключові відмінності матерії та антиматерії.

Зокрема, обидві речовини однаково реагують на гравітаційні хвилі. А це підтверджує висновки Альберта Ейнштейна.

Експеримент дозволив вченим підтвердити твердження видатного фізика, що під дією гравітації атоми антиматерії падають вниз.

Вченим досі не зрозуміло, чому під час Великого вибуху матерія та антиматерія не знищили один одного.

Як вважає член дослідницької групи CERN у Швейцарії доктор Даніель Ходжкінсон, матерія у якийсь незрозумілий спосіб перемогла антиматерію на початку створення Всесвіту.

 Ключову відповідь на питання, як це можливо, може відкрити саме реакція атомів антиматерії на гравітацію. Ми не розуміємо, як у нашому Всесвіті домінувала матерія, і тому це мотивує нас на наші експерименти, - зазначила вчена.

Частинки антиматерії у нашому Всесвіті здатні існувати якісь долі секунди і анігілюють у разі будь-якого контакту із іншими атомами.

Тому для проведення експериментів команді CERN створила умови, в яких речовина могла б існувати довше.

Для успішного проведення цього експерименту професору Джеффрі Хангсту знадобилось 30 років.

Він побудував установку для створення тисячі атомів антиматерії. За його словами, новий Всесвіт можна було б побудувати виключно з неї.

Наскільки ми розуміємо, можливо було б побудувати всесвіт, такий же, як наш, і він би складався лише з антиматерії... Це надзвичайно надихає, це одне з найбільш фундаментальних відкритих питань про те, що це таке антиматерія і як вона поводиться, - пояснює вчений.

Зокрема, з матерії складається все у нашому світі.

Її крихітні частинки вчені називають атомами. Найпростішим атомом вважається водень. Саме він складає основу зірки Сонця. Атом водню складається з позитивно зарядженого протона в середині та негативно зарядженого електрона, що обертається навколо нього. Тоді як в антиматерії електричні заряди розташовані навпаки.

Що відомо про експерименти дослідників з CERN

У своїх дослідах команда CERN розташувала негативно заряджений протон (антипротон) посередині та позитивну версію електрона (позитрон), що обертається навколо нього для створення антиматеріальної версії водню - антиводню.

Дослідники завдяки створеній професором Хангстом установці створили спеціальне магнітне поле, здатне затримувати антиводень. Коли в ній вдається накопичити достатню кількість атомів, магнітне поле вимикають: тоді датчики визначають, куди попрямували атоми - вгору чи вниз, тобто чи реагує антиматерія на гравітацію.

Зазначається, що у своїй "Теорії відносності" батько фізики Альберт Ейнштейн стверджував, що антиматерія має поводитися так само як і матерія, тобто падати вниз.

В рамках експерименту команда CERN підтвердила, що Ейнштейн мав рацію у своїх висновках. Зворотній результат міг би зруйнувати всі наші уявлення про фізику, вважають дослідники.

Це відкрило двері для нових експериментів і теорій, накшталт, чи мають атоми матерії та антиматерії однакову швидкість під час падіння?

Вчені планують найближчим часом посилити чутливість пристрою, щоб побачити, чи дійсно є якась різниця. Якщо виявиться, що це так, це зможе відкриту людству очі на те, як виник наш Всесвіт.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?