Вчені б'ють на сполох через стрімке потепління Світового океану
Категорія
Світ
Дата публікації

Вчені б'ють на сполох через стрімке потепління Світового океану

Вчені б'ють на сполох через стрімке потепління Світового океану
Джерело:  online.ua

Науковці по всьому світу занепокоєні рекордним зростанням температури Світового океану, що стає однією з причин глобального потепління.

Джерело:   Earth System  Science Data

Що відомо про рекордне зростання температури світового океану 

Зазначається, що за оцінками вчених, у квітні температура Світового океану досягла нових рекордних значень.

Науковці підкреслюють, що ніколи океанічні води не нагрівались настільки швидко і сильно.

При цьому у вчених не має чіткого розуміння, чому саме так швидко зростає температура Світового океану.

На їх думку, це відбувається у взаємодії з іншими аномальними погодними явищами. За їхніми прогнозами, вже до кінця наступного року середня температура на планеті може досягти нових рекордних значень.

Експерти прогнозують, що у наступні кілька місяців буде спостерігатись природне явище Ель-Ніньо, сукупність повітряних мас та підводних течій, взаємодія яких буде сприяти зростанню температури океану.

Які наслідки матиме зростання температури Світового океану 

Подальше зростання температури в океанах може створити загрозу усьому живому в них, спровокувати появу екстремальних погодних умов і призвести до підвищення рівня моря.

Із нагрівом океанів вони також будуть поглинати менше парникових газів.

За результатами нового дослідження вчених, протягом останніх 15 років наша планета накопичила таку ж саму кількість тепла, що і за 45 років до цього.

Вчені підкреслюють, що більшість додатково накопиченого тепла зібралась саме в океанах.

Це має реальні наслідки - мало того, що загальна температура океанів досягла нового рекорду в квітні цього року, в деяких регіонах різниця з довгостроковими показниками була величезною.

У березні температура морської поверхні біля східного узбережжя Північної Америки була на 13,8°C вищою за середній показник 1981-2011 років.

При цьому, як зазначають науковці, зменшення забруднення океанів з боку судноплавства також могло сприяти збільшенню потоків тепла, які прямують в океани.

У 2020 році Міжнародна морська організація запровадила правила щодо зменшення вмісту сірки в паливі, яке спалюється на суднах.

Це мало швидкий ефект, зменшивши кількість аерозольних частинок, що викидаються в атмосферу.

Але аерозолі, які забруднюють повітря, також допомагають відбивати тепло назад у космос - їх видалення могло призвести до потрапляння більшої кількості тепла у води.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?