Вчені дізналися, як симптоми коронавірусу відрізняються за віком хворих
Категорія
Технології
Дата публікації

Вчені дізналися, як симптоми коронавірусу відрізняються за віком хворих

Вчені дізналися, як симптоми коронавірусу відрізняються за віком хворих
Джерело:  online.ua

Науковий колектив з Королівського коледжу Лондона встановив, як відрізняються симптоми ураження коронавірусом COVID-19 серед хворих різних вікових категорій.

Джерело: The Lancet Digital Health

За оприлюдненими подробицями, експерти відстежували динаміку захворювання у перші три дні після позитивного тесту. Кількість хворих у виборці сягнула 182 991, а в тестовій вказані деталі діагнозів 15 049 хворих.

З’ясувалося, що серед людей третього віку втрата нюху стала за всі місяці пандемії доволі рідкісним явищем. Найчастіше від нього страждають молодші хворі.

Водночас стало відомо, що чоловіки частіше за жінок страждають від задишки, занепаду сил чи ознобу.

Підсумкові особливості дослідження виглядають наступним чином:

  • хворі віком від 16 до 39 років перш за все відчувають як симптоми втрату нюху, біль у грудях і шлунку, а також скаржаться на задишку;

  • у категорії від 40 до 59 років головними первинними симптомами стали безперервний кашель, подекуди біль у грудях, втрата нюху;

  • хворі віком від 60 до 80 років заявили про перш за все біль у м’язах, грудях, задишку та навіть діарею.

Для проведення дослідження науковці скористалися моделями штучного інтелекту, який навчали на статистиці симптомів коронавірусу. Первинні моделі враховували кульмінацію та пік симптомів, що не було метою роботи експертів, тож довелося провести підготовку для концентрації уваги на ранніх самопроголошених симптомах замість піку.

“Наші результати показують цінність штучного інтелекту в моделюванні симптомів COVID-19 і своєчасному виявленні інфекцій SARS-CoV-2. Така модель дозволить швидко ізолювати людей з підозрою на COVID-19 і направляти їх на термінове тестування, що дозволить краще розподіляти медичні ресурси під час пандемії, особливо в періоди хаосу”, - говориться у науковій публікації.

Згадана втрата нюху на початку пандемії ще 2020 року стала “візитною карткою” коронавірусу COVID-19, однак пізніше стало ясно - цей симптом радше супутній, аніж вирішальний.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?