Вчені дослідили незвичайну змію, що перетворюється на колесо
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені дослідили незвичайну змію, що перетворюється на колесо

Вчені дослідили незвичайну змію, що перетворюється на колесо
Джерело:  online.ua

Науковці з університету Малайзії тривалий час досліджували поведінку карликової очеретяної змії, яка під час небезпеки може тікати від хижаків дуже незвичайними маневрами та рухами у вигляді колеса.

Джерело:  Science Alert

Чим саме незвичайна карликова очеретяна змія

Ця змія мешкає у Південній Азії та має невеликі розміри. Під час небезпеки тварина здійснює незвичайні рухи та може переміщуватись колесом.

Ми докладно повідомляємо про спостереження за новою поведінкою втечі, яка використовує цей вид змії - колесом. Раніше були лише випадкові повідомлення про таку поведінку змій і це вперше, коли феномен був офіційно задокументований із зображеннями та докладним описом, - зазначив один з авторів дослідження , біолог Еван Сенг Хуата Куа.

Зазвичай у змій є кілька стратегій порятунку від хижаків. Вони можуть використовувати камуфляж, швидку втечу, агресивний напад, займати оборонну позицію та навіть прикидатись мертвими.

Через вкрай малі розміри карликові очеретяні змії стають дуже вразливими перед хижаками. Вдень ці змії ховаються, а полюють та переміщуються у нічний час.

Їхній максимальний розмір складає близько 23 сантиметрів і вони є ласою здобиччю для більших змій та птахів. Тож їм потрібен був власний спосіб порятунку.

Що відомо про дослідження карликових очеретяних змій 

Вперше науковці побачили спосіб порятунку такої змії у 2019 році. Побачивши їх, змія скрутилась в колесо і покотилась геть.

Коли змія наблизилася, вона злякалася, згорнула своє тіло в петлю і почала котитися, щоб сховатися. Змія промчала приблизно 1,5 метра менш ніж за 5 секунд вниз дорогою. Котячись по схилу, змія змогла набрати швидкість і швидко подолати відстань, -зазначають дослідники.

Науковці піймали змію, і поклавши її на рівну ділянку, спостерігали за її діями. Зокрема, тварина повторила свою поведінку із перетворення на колесо кілька разів.

Дослідники дізнались, що змія складає себе в S-подібну форму, а потім підкидає верхню частину тіла у повітря, а хвостом відштовхується від землі.

 Тіло опиняється у повітрі, а коли голова торкається землі, хвіст повертається вперед, голова та шия згортаються, щоб знову кинутися вперед. Потім весь маневр повторюється.

Вчені зазначають, що дивна поведінка може мати низку переваг. У поєднанні з пасивним перекочуванням цей рух допомагає змії рухатися швидше. Ще незрозумілі рухи можуть спантеличити хижаків. А зменшення контакту тіла змії із землею призводить до нерівного запаху, що збентежить хижаків, які орієнтуються на нюх.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?