Вчені назвали моторошні наслідки танення арктичних льодовиків
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені назвали моторошні наслідки танення арктичних льодовиків

Вчені назвали моторошні наслідки танення арктичних льодовиків
Джерело:  online.ua

Науковці з Університету Аберіствіту Великої Британії та з американської Лабораторії реактивного руху NASA у Каліфорнії зробили заяву щодо нових небезпек, які чигають на людство внаслідок процесів глобального потепління на планеті. 

Джерело: Nature Climate Change.

Так, згідно проведеного науковцями ретельного аналізу, людству слід готуватись до потрапляння в навколишнє середовище значної кількості радіонуклідів та нових патогенних вірусних та бактеріальних організмів.

Це викликано двома основними факторами:

  • наявністю радіоактивних воєнних захоронень внаслідок випробувань ядерної зброї в часи Холодної війни між воєнними блоками країн Варшавського договору та НАТО;

  • відродженням мікроскопічних біологічних організмів, похованих сотні тисяч років тому в товщах льодовиків.

Науковці звертають увагу на залишки радіоактивних елементів, якими просочена крига на Півночі Російської Федерації в районі архіпелагу Нова Земля. В ХХ столітті СРСР провів на узбережжі архіпелагу понад 130 ядерних випробувань. А також затопив понад сотню атомних субмарин, термін експлуатації яких закінчився, в акваторії Баренцевого і Карського морей.

В радіоактивному забрудненні винні США

До радіоактивного забруднення льодовиків причетні також і США, наголошують вчені. Військові Сполучених Штатів в розпал Холодної війни проводили низку підлідних випробувань з застосуванням ядерної установки на території Гренландії в рамках проєкту Project Iceworm. Згодом, з 1960-их років ХХ століття і величезних розмірів військова база, і все устаткування залишилось під товщею криги. Однак, в зв'язку з глобальним таненням льодовиків, нині радіоактивні елементи з талою водою вже потрапляють в моря і течіями розносяться по світовому океану, накопичуючись в екосистемі.

Разом з тим, науковці звертають увагу на активне вивільнення заморожених в прадавні часи видів вірусів та бактерій, з якими людство ще не зустрічалось, а отже не має імунного захисту і ефективних лікарських засобів. Ці види законсервованих в товщах льодовиків мікроорганізмів, застерігають вчені, здатні викликати нові смертельні глобальні пандемії.

Читайте також:

  • Закрилася найбільша і найглибша озонова діра на планеті.

  • Астрономи розповіли про виверження вулканів на Місяці.

  • Вчені виявили несподівану властивість серотоніну.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?