Вчені назвали неочікувану причину епідемій на Землі
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені назвали неочікувану причину епідемій на Землі

Вчені назвали неочікувану причину епідемій на Землі
Джерело:  online.ua

Іноземні вчені дійшли висновку, що Сонце – це не тільки "джерело життя" на Землі, а й, цілком ймовірно, одна з головних причин спалаху епідемій, які забирають мільйони життів.

Джерело: Environmental Science and Pollution Research

Науковці припускають, що Сонце одна із причин епідемій на Землі

В результаті нового дослідження стало відомо, що спалахи епідемій на Землі збігаються із 11-річними сонячними циклами. За словами вчених, це дає людям можливість зрозуміти, коли чекати нове лихо.

Сонячна активність збільшується та зменшується з періодом приблизно 11 років. У період максимуму кількість сонячних плям значно збільшується, а у період мінімуму, відповідно, зменшується. Науковці порівняли кількість сонячних плям у періоди максимуму та мінімуму й спалахи епідемій. Як результат – практично повний збіг, - пише видання.

Вчені звертають увагу на те, що 27 із 36 світових пандемій збігаються зі значним збільшенням чи зменшенням кількості сонячних плям. Саме тому вони переконані, що можуть спрогнозувати наступні вірусні спалахи у світі згідно з наступними циклами сонячної активності.

Фото — unsplash.com

У період максимуму сонячного циклу кількість плям на зірці зростає. Це спричиняє значне збільшення інтенсивності потоку сонячного вітру, який взаємодіє із Землею. Це може слугувати причиною локальних кліматичних змін чи мутації вірусів, які потім й стають причиною пандемій. У період мінімуму кількість плям зменшується. Але це означає, що галактичні космічні промені стають набагато небезпечнішими, адже їхня інтенсивність зростає – раніше нас частково захищав від них сонячний вітер. Тепер же інтенсивна космічна радіація може ставати причиною мутації вірусів. А це, як і у випадку з сонячним максимумом, стає причиною пандемій, - кажуть вчені.

Що важливо розуміти, поки це не остаточні висновки, а лише припущення, які буде уважно перевіряти наукова спільнота.

Читайте також:

  • Вчені заявили про "приреченість" Марсу до вимирання життя на планеті.

  • Астрономи з’ясували, що ж насправді знищує міжзоряні об’єкти в космосі.

  • Астрономи виявили частину речовини Всесвіту, якої не вистачало.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?