Вчені описали новий механізм захисту від коронавірусу
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені описали новий механізм захисту від коронавірусу

Вчені описали новий механізм захисту від коронавірусу
Джерело:  online.ua

Японським вченим вдалося виявити раніше невідомий молекулярний шлях, який може приглушити реплікацію (розмноження) коронавірусу. Окрім того, дослідники заявили про новий біомаркер, за яким можна спрогнозувати перебіг та результат хвороби.

Джерело: Hokkaido University

Вчені знайшли новий механізм захисту від коронавірусу

За словами представників Університету Хоккайдо, їм вдалося відкрити нову захисну відповідь на SARS-CoV-2. Їхня робота підтверджує той факт, що центральну роль в роботі механізму грає образ-розпізнавальний рецептор RIG-I, який може посилювати імунну відповідь на вірус.

"Відомо, що індивідуальні реакції на вірус сильно відрізняються. Тож вчені виявити причину цих подій на молекулярному рівні. Перші експерименти на клітинах легенів людини показали, що RIG-I стримує реплікацію SARS-CoV-2. Окрім цього, він ефективний як біомаркер при оцінці ймовірного перебігу хвороби. Виявилося, що дефіцит цього ферменту викликає посилення реплікації SARS-CoV-2 і навпаки – коли RIG-I працює, реплікація вірусу пригнічується", - пише видання.

До якого висновку дійшли вчені з Японії

Дослідникам вдалося з'ясувати, що у пацієнтів з хронічними обструктивними захворюваннями легень експресія RIG-I пригнічується. За словами науковців, щоб посилити її в зразках клітин легенів, довелося обробити їх транс-ретиноєвою кислотою - лише після цього вірусне навантаження почало суттєво знижуватися.

Наступні дослідження підтвердили, що за допомогою визначання рівня експресії RIG-I можна передбачати перебіг коронавірусу у пацієнтів. Поки що вчені не зрозуміли, які чинники впливають на експресію RIG-I. Але в подальших дослідженнях вони планують це з'ясувати.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?