Вчені оприлюднили фантастично точну симуляцію Всесвіту вагою 100 терабайт
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені оприлюднили фантастично точну симуляцію Всесвіту вагою 100 терабайт

Вчені оприлюднили фантастично точну симуляцію Всесвіту вагою 100 терабайт
Джерело:  online.ua

Міжнародна команда дослідників виклала у публічний доступ у всесвітній мережі Інтернет найбільш потужну за обсягом обчислень та найбільш детальну цифрову симуляцію нашого Всесвіту Uchuu.

Джерело: Skies & Universes.

 Uchuu перекладається з японської як “космічний простір”, над її створенням працювали фізики та ІТ-спеціалісти з багатьох країн світу, таких як Японія, Сполучені Штати Америки, Австралія, Чілі, Іспанія, Аргентина, Італія, Франція. Для моделювання використали потужності десятків тисяч комп'ютерних процесорів та цілий рік часу. З цією метою командою залучався суперкомп'ютер ATERUI II - найпотужніший у світі з спеціалізацією на дослідження небесних тіл та космосу загалом.

«Для створення Uchuu ми використовували всі 40 тис. процесорів, доступних протягом 48 годин щомісяця. Ми витратили приблизно 20 млн суперкомп'ютерних годин і згенерували 3 петабайта даних, що еквівалентно 895 млн фотографій», - зазначають науковці.

Симуляція Uchuu - будова

Утворена внаслідок тривалих обчислень надскладна симуляція складається з 2,1 трл часток з неймовірною відстанню 9,63 млрд світлових років в один бік.

Ця модель Всесвіту є крупномасштабною і включає від найбільших згустків галактик до найменших окремих галактик у неосяжному космосі, а також ореоли темної матерії, які сьогодні не дуже добре вивчені.

Окремі планети та зірки не деталізовані, однак це і не ставилось за мету розробниками. Головна ціль - побачити процес розвитку нашого Всесвіту з часу Великого вибуху і до сьогодення, що зайняло, за сучасними оцінками, 13,8 мільярдів років історії.

Відтепер кожен віртуальний дослідник може так само зануритись в мандрівку симуляцією і долучитись до вивчення нашого Всесвіту, відвідавши сайт проєкту.

Програмістам вдалося максимально стиснути увесь отриманий об'єм iнформацiя до 100 терабайт і розмістити його на цифровій хмаринці Інституту астрофізики Андалусії (IAA-CSIC).

За великого бажання, є навіть можливість скачати увесь цей об'єм цифрових даних на власний жорсткий диск, якщо ви маєте відповідний вільний простір.

Читайте також:

  • Конкурент Маску: cпівзасновник Apple Возняк створив космічну компанію.

  • Астрономи відкрили майже 500 нових об'єктів у Всесвіті.

  • NASA запустить зонд на "найдорожчий" астероїд з дорогоцінних металів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?