Вчені показали на відео унікальний астероїд з трьома супутниками
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені показали на відео унікальний астероїд з трьома супутниками

Вчені показали на відео унікальний астероїд з трьома супутниками
Джерело:  online.ua

Не так вже й багато людей знають про те, що супутники бувають не тільки у великих та масивних тіл, а й також у маломасивних астероїдів. За словами астрономів, кількість супутників може бути дуже різною.

Джерело: ESO

У Сонячній системі виявили астероїд з трьома супутниками

Скориставшись пристроєм SPHERE, який встановлений на Дуже великому телескопі (Very Large Telescope, VLT), астрономам вдалося відкрити у астероїда 130 Elektra (чи просто – Електра) новий супутник, вже третій. Варто звернути увагу на те, що це робить систему Електри єдиною відомою системою астероїдів з чотирма "компонентами".

Вчені наголошують, що Електра – це відносно невеликий астероїд, який знаходиться у Головному поясі астероїдів між орбітами Марса та Юпітера. За їхніми словами, розміри цього космічного тіла сягають 262 на 205 на 164 кілометрів.

Окрім того, зазначається, що найближче до Сонця Електра підлітає на 2,47 астрономічні одиниці – це рівняється приблизно 369 мільйонам 880 тисячам кілометрів.

Найвіддаленіша від Сонця точка орбіти астероїда розташована на відстані 3,78 астрономічні одиниці – це становить близько 565 мільйонів 599 тисяч кілометрів. Один оберт навколо зірки 130 Elektra здійснює за 2019 земних днів. Завдяки пристрою SPHERE раніше було отримано зображення 42 об'єктів Поясу. Науковці використали нову техніку обробки зображення, щоб виявити невеличкий супутник, який отримав попередню назву S/2014 (130) 2. Нововідкритий об'єкт виявився найближчим до материнського тіла супутником – він наближається до Електри приблизно на 350 кілометрів, - йдеться в повідомленні.

За словами іноземних науковців, відкриття супутників навколо малих тіл вкотре підтверджує той факт, що наразі дуже мало знаємо про рідну Сонячну систему. Це відкриття дозволить астрономам краще зрозуміти, як формуються супутники в астероїдів та планет.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?