Вчені попереджають про негативний вплив вейпінгу на здоров'я чоловіків
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені попереджають про негативний вплив вейпінгу на здоров'я чоловіків

Вчені попереджають про негативний вплив вейпінгу на здоров'я чоловіків
Джерело:  online.ua

Доволі довго у суспільстві панувала думка про те, що електронні сигарети (вейпи) є безпечною альтернативою звичному тютюнопалінню. Однак турецькі науковці дійшли висновку, що вейпінг має негативний вплив на чоловічу фертильність

 Джерело:  Revista Internacional de Andrología

Як проводили нове дослідження вейпів

Іноземні вчені вирішили провести декілька досліджень з дорослими самцями щурів, щоб показати вплив електронних і традиційних сигарет на сечостатеву систему.

24 тварини розділили на три групи (одна з них – контрольна), а потім піддавали впливу пари від вейпів або тютюнового диму в спеціальній скляній посудині.

У піддослідних щурів оцінили рівень котиніну в сечі, масу яєчок, гонадосоматичний індекс (співвідношення ваги яєчок до ваги тіла, у відсотках), кількість та рухливість сперматозоїдів, гістологію яєчок та біохімічні показники. Результати порівняли з показниками контрольної групи, на яку не вплинув дим.

Як вдалося дізнатися турецьким науковцям, і вейп, і цигарки вкрай негативно впливають на чоловіче здоров’я.

Що сталося з піддослідними тваринами

За їхніми словами, у тих щурів, яких “окурювали” тютюновим димом і парою від вейпів, зменшився розмір яєчок, з'явилася деформація насіннєвих канальців, а також відбувся поділ та відмирання статевих клітин та клітин Сертолі.

Були навіть випадки, коли зупинялося відділення статевих клітин. Ба більше, аналізи вказали на підвищення рівня маркерів окисного стресу.

Кількість сперматозоїдів у щурів, які дихали вейпом, виявилася трохи нижчою, ніж у тварин з контрольної групи: 95,1 мільйона сперматозоїдів на мілілітр проти 98,5 мільйона на мілілітр. Найгірше з цим були справи у піддослідних з “тютюнової” групи: у них нарахували 89 мільйонів сперматозоїдів на мілілітр. У цих же щурів були найменші тестикули серед учасників експерименту.

Вчені звертають увагу на те, що результати дослідження вказують на зміну гістопатології яєчок, спермограми та параметрів окислювального стресу у щурів, які зазнали впливу тютюнового диму та пари від електронних сигарет.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?