Вчені пояснили, чому люди не можуть бачити всі кольори
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені пояснили, чому люди не можуть бачити всі кольори

Вчені пояснили, чому люди не можуть бачити всі кольори
Джерело:  online.ua

Люди щодня бачать неймовірну кількість різних відтінків, однак вони не здатні побачити всі кольори оптичного спектру. Науковці пояснили, чому ми не можемо цього зробити.

Джерело: Popular Science.

 Людина бачить кольори завдяки очам і мозку. Наші очі містять два типи рецепторів, які називаються паличками і колбочками. Здебільшого сітківка людського ока містить майже 92 мільйони паличок і приблизно 6 або 7 мільйонів колб.

Завдяки паличкам ми бачимо відтінки сірого, що дуже зручно вночі, коли кольори більш приглушені. А ось за допомогою колбочок ми можемо спостерігати наш світ у різнокольорових тонах. І хоч колбочки приблизно в 100 разів менш чутливі до світла, ніж палички, вони краще сприймають швидкі рухи.

Роль мозку

Однак крім очей, важливу роль в обробці та сприйнятті кольору також відіграє головний мозок. Коли світло певної довжини проходить через рогівку, воно потрапляє в колбочки. Потім рецептори посилають сигнал через нейрони до зорового нерва, який передає повідомлення в мозок та обробляє ці дані. Колбочки сприймають тільки певний діапазон кольорів.

Швидше за все, ми бачимо тільки певний спектр кольорів через те, що нам вдалося вижити й еволюціонувати в оточенні саме таких відтінків.

Вчені кажуть, що уловлювання світла з більш короткими довжинами хвиль, ніж може людина, надало б нам можливість побачити більше фіолетових відтінків. У той час як бачення довших хвиль, наприклад, в інфрачервоному спектрі, дозволило б людям краще бачити в темряві.

Читайте також:

  • Науковці відкрили справжню причину набору зайвої ваги.

  • Науковці з'ясували, як на Марсі сформувався ландшафт з річками.

  • В США школярка зіпсувала тисячі наукових досліджень одним відео в TikTok.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?