Науковці відкрили справжню причину набору зайвої ваги
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Науковці відкрили справжню причину набору зайвої ваги

Науковці відкрили справжню причину набору зайвої ваги
Джерело:  online.ua

Чому люди набирають зайву вагу? Донедавна в середовищі лікарів, дієтологів, адептів здорового харчування, науковців пояснювали ожиріння порушенням моделі енергетичного балансу. Ця модель базувалась на тому, що вага людини зростає внаслідок надмірного споживання калорій при низькій рухливості і недостатніх енергетичних витратах. Однак, науковці зі Сполучених Штатів Америки поставили під сумнів цю багаторічну, пануючу в професійних колах, думку. 

Джерело: Science Daily.

Група дослідників зауважує, що існує більш адекватна модель і пропонує обрати її за основу - вуглеводно-інсулінова. На думку фахівців, ця модель позбавлена більшості недоліків моделі енергетичного балансу і краще пояснює причини зростання ваги та розвитку ожиріння.

Так, зокрема, вони посилаються на цілий ряд проведених досліджень серед громадян США, з яких випливає, що основною причиною ожиріння є надмірне споживання продуктів з надзвичайно високим глікемічним індексом. Такі продукти та напої мають у своєму складі занадто багато цукру та швидкі вуглеводи, які сприяють миттєвому зростанню рівня глюкози в крові. В свою чергу це призводить до різких гормональних збоїв в організмі людини, порушенні метаболізму і, як наслідок - активації процесу накопичення підшкірного та вісцерального жиру.

Таким чином, в новій моделі важливим є не кількість їжі, а те, що саме вживають люди.

Відносно легкий спосіб схуднення

«Скорочення споживання швидких вуглеводів, які переважають у їжі в епоху низькожирових дієт, знижує основне прагнення накопичувати жир. У результаті люди можуть схуднути, не зазнаючи почуття голоду і боротьби», – наголошує ендокринолог з дитячої лікарні Бостона, дослідник, професор Гарвардської медичної школи, визнаний фахівець в галузі медицини, доктор Девід Людвіг.

Про шкоду харчування їжею та напоями з високим вмістом простих вуглеводів людство дізналось відносно недавно. І хоча модель енергетичного балансу переважала, на шкоду цукру та тістечок, цукерок та тортиків, всіляких інших борошняних виробів, солодких газованих напоїв, кави з цукром чи чаю з цукром лікарі давно звертали увагу широкого кола людей.

Тепер пояснення причини ожиріння через вуглеводно-інсулінову модель здобуває все більшу кількість прихильників у фаховому колі. Разом з тим, у людей, які прагнуть позбутись зайвих кілограмів зявилась серйозна причина обмежити себе в споживанні солодкого в будь-якому вигляді.

Читайте також:

  • Несподівано: названі кращі продукти для схуднення.

  • Дієтолог пояснила, як позбутися жиру на животі.

  • Названо 10 найкорисніших овочів, які варто включити в раціон вже сьогодні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?