Вчені приголомшили відкриттям про життя динозаврів - що вдалося дізнатися
Категорія
Технології
Дата публікації

Вчені приголомшили відкриттям про життя динозаврів - що вдалося дізнатися

Вчені приголомшили відкриттям про життя динозаврів - що вдалося дізнатися
Джерело:  online.ua

Вчені розгадали одну з загадок, яка окутувала будову тіла динозаврів. Вони вважають, що стародавні рептилії мали міжхребцеві диски, хоча раніше вважалося, що цей елемент з'явився в істот пізніше. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Scientific Reports.

Команда німецьких експертів стверджує, що диски мають не тільки ссавці й люди, подібні елементи періодично виникали у процесі еволюції. На пізньому етапі плазуни позбавилися їх.

Слід нагадати, міжхребцеві диски необхідні для надання рухливості хребту, вони пов'язують хребці один з одним. Сучасні плазуни дійсно їх не мають, вони позбавилися цих фіброзно-хрящових формацій на користь вогнуто-вигнутих хребців.

Науковці Боннського університету дослідили тонкий фрагмент хребця мезозавра — ця морська рептилія тероризувала океани 290 мільйонів років тому. Поміж двома хребцями вони помітили залишки попередника міжхребцевих дисків.

За словами докторки Тані Вінтріч з відділення палеонтології в Інституті наук про Землю Боннського університету, вона давно сумнівалася щодо відсутності дисків у динозаврів — попри поширену та загально підтриману теорію. Вона не помічала слідів кулеподібних суглобів, як мають рептилії, а самі хребці морських різновидів здавалися їх схожими на аналоги людей.

Для дослідження команда під керівництвом Вінтріч залучили зразки 19 різних динозаврів, а також інших вимерлих рептилій і сучасних тварин. Вчені наголосили, що зафіксували навіть скам'янілі залишки хрящів.

Наразі вчені зробили висновок — міжхребцеві диски утворилися раніше, ніж вважалося, але вони зникали й виникали у різних видів по-різному.

"Причиною заміни міжхребцевого диска може бути те, що він більш вразливий до пошкоджень, ніж шарнірний суглоб", - звернула увагу докторка.

Цікаво, що ссавці завжди мали диски між хребцями, це може говорити про знижену здібність до адаптації та крихкість, меншу витривалість, навіть людського організму.

Як повідомляв ONLINE.UA, динозаври стали одним з найцікавіших напрямків сучасної науки завдяки своїм розмірам та розмаїттю — на планеті не залишилося настільки великих ящірок. Вчені виступили з новим припущенням щодо особливостей, які зумовили будову тіла цих тварин.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?