Вчені розповіли про простий та безкоштовний тест для перевірки здоров'я серця
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені розповіли про простий та безкоштовний тест для перевірки здоров'я серця

Вчені розповіли про простий та безкоштовний тест для перевірки здоров'я серця
Джерело:  online.ua

Дуже багато людей витрачають шалені гроші на найрізноманітніші аналізи, аби упевнитися у тому, що їхньому здоров'ю та самопочуттю нічого не загрожує. Однак, за словами вчених, є чимало простих та безкоштовних способів оцінити стан свого організму у домашніх умовах. Так, нещодавно науковці дійшли висновку, що якщо людина може піднятися по сходах на чотири прольоти швидше, ніж за одну хвилину, це, швидше за все, свідчить про нормальний стан її серця. Варто зазначити, що головною ціллю фахівців з Іспанії була розробка швидкого і дешевого методу оцінки здоров'я серця. Його результати допомагали б лікарям зрозуміти, яким пацієнтам потрібно якнайшвидше додаткове обстеження для діагностики ішемічної хвороби серця (ІХС), передає ONLINE.UA.

Учасниками цього дослідження стали 165 осіб з симптомами ішемічної хвороби серця (ІХС): періодично у них з'являлися біль в грудях або задишка при фізичному навантаженні. Люди повинні були пройти випробування на біговій доріжці з поступовим збільшенням навантаження. Згодом, після відпочинку, вони повинні були швидко і без зупинок піднятися по сходах (чотири прольоти або 60 сходинок), але не переходити на біг.

Науковці фіксували, скільки енергії витрачають учасники дослідження при виконанні вправ.

"Для її оцінки вони користувалися спеціальними одиницями – метаболічними еквівалентами (МЕ, вони порівнюють кількість кисню та енергії, яку людина витрачає в спокої та при активності).У людей, які підіймалися на чотири прольоти за 40-45 секунд, були кращі показники витрати енергії: вони витрачали 9-10 МЕ. Раніше було відомо, що здатність витрачати таку кількість енергії під час занять пов'язана зі зниженням ризику смерті на 10% протягом найближчих 10 років", – йдеться в повідомленні.

За словами вчених, учасники експеременту, які витрачали на підйом по сходах понад 1,5 хвилин, витрачали менше 8 МЕ. Згідно з попередніми дослідженнями, це вказує на збільшення ризику смерті в найближчі 10 років на 30%. Окрім того, наголошується, що майже у 60% людей, які витрачали на підйом по сходах більше півтори хвилини, знімки серця демонстрували патологію. Серед тих, хто підіймався по сходах швидко, патології в серці були виявлені менш ніж у третини.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що, попри респіраторні ознаки, коронавірус можебути аутоімунним захворюванням. 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?