Вчені розробили унікальні екзоскелети для спрощення ручної праці
Категорія
Технології
Дата публікації

Вчені розробили унікальні екзоскелети для спрощення ручної праці

Вчені розробили унікальні екзоскелети для спрощення ручної праці
Джерело:  online.ua

Згідно з новим дослідженням Університету Евле в Швеції, різновид екзоскелетів EksoVests може знизити м'язове навантаження робітників на 60 відсотків в промисловому, логістичному та будівельному секторах.

Джерело: TechXplore

«У цих секторах робітники страждають від різних травм, а кількість відпусток через хворобу велика, і це реальні проблеми. Екзоскелети можуть стати важливою частиною рішення, якщо їх будуть використовувати частіше», - каже Саджид Рафік, дослідник робототехніки в Університеті Евле.

Додатковий інтелектуальний скелет прикріплюється до зовнішньої сторони тіла

Екзоскелет можна описати як додатковий інтелектуальний скелет, який прикріплюється до зовнішньої сторони тіла через костюм. Цей тип роботизованого костюма дає власнику додаткову силу і витривалість. Хоча це може звучати як наукова фантастика, насправді технологія вже існує і використовується, наприклад, при складанні автомобілів. В результаті скорочується кількість прогулів через хворобу і підвищується продуктивність.

«Ця технологія може поліпшити життя багатьох працівників; вони можуть отримати вигоду зі значного скорочення робочого навантаження і зменшення почуття втоми після повернення додому з роботи. Крім того, можна знизити навантаження на охорону здоров'я», - говорить Рафік.

Дослідження екзоскелетів проводилися в Університеті Евле протягом багатьох років. У недавньому дослідженні на 25 піддослідних, що виконували різні робити зі свердління, протестували EksoVest, тип екзоскелета для верхньої частини тіла. Використовуючи датчики, дослідники змогли виміряти м'язове зусилля, яке знизилося на 60 відсотків, коли випробовувані носили жилетки EksoVests.

Завдяки використанню екзоскелетів, кількість лікарняних скоротилася на 85%

Попередні дослідження показують, що при використанні EksoVests скорочується також кількість відпусток через хворобу. Статистика американського виробника автомобілів Ford показує, що відпустка через хворобу скоротився на 85%, коли робітники носили EksoVests.

«Потенціал особливо великий у виробництві, наприклад, де завдання важкі і повторювані, а роботи дуже дорогі або надскладні у виконанні. EksoVest коштує від 4 до 5 тисяч євро. Це не дуже дорого, тому що переваги дуже великі, з точки зору здоров'я і продуктивності», - каже Рафік.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?