Вчені виростили органоїди мозку з зародками очей
Категорія
Технології
Дата публікації

Вчені виростили органоїди мозку з зародками очей

Вчені виростили органоїди мозку з зародками очей
Джерело:  online.ua

Група німецьких науковців виростила органели людського мозку “в пробірці” - вони мають навіть очні келихи, що можуть надсилати сигнали про зміну освітлення.

Джерело: Cell Stem Cell

За оприлюдненими даними, проєктом займалися фахівці Клінічної лікарні Дюссельдорфу на чолі з Джеєм Гопалакрішнаном. Вони звернули увагу на формування в органоїдів мозку пари симетричних очних келихів, які у майбутньому мали б трансформуватися в повноцінні очі.

Передбачається, що в ембріонів зорова система формується прямо з нервової, однак вчені раніше не зустрічалися з подібним процесом. Вони вже мають намір досліджувати знахідку заради надії на вивчення хвороб зору, які з’являються в людей.

Згадані очі келихи з’явилися в 73% з 314 органоїдів, які були вирощені в лабораторії. Формування їх зареєстрували на 30-й день експерименту, вже на 50-й їх можна було чітко виявити.

Сформовані структури, як пізніше було встановлено, мали початкових кришталик і рогівку, різноманітні клітини сітківки - це дозволяло їм реагувати на світло. Згодом цей комплекс почав формувати зв’язок з клітинами органоїду мозку.

Гопалакрішнан з колегами таким чином пройшли шлях, який відрізнявся від попередніх підходів - вони зуміли створити складну систему, до якої входили клітини мозку й інтегрована система зору.

Органоїди - це вирощені штучним шляхом міні-зародки повноцінних органів. Завдяки їм науковці проводять різноманітні дослідження та експерименти, які неможливо провести на реальних живих організмах. Водночас вони дозволяють відстежити певні процеси, за якими неможливо спостерігати при залученні відокремлених клітин чи їх угруповань.

Буквально органоїди - тривимірні структури спеціалізованих клітин, для створення яких в лабораторії використовують стовбурові клітини.

Прикладом використання цієї технології можуть стати саме вирощування аналогів людського мозку, які здатні функціонувати - однак з суттєвими й очевидними обмеженнями.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?