Вчені виявили клітини, які самознищуються. Що це означає
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені виявили клітини, які самознищуються. Що це означає

Вчені виявили клітини, які самознищуються. Що це означає
Джерело:  online.ua

Вчені виявили тип клітин в ембріонах, які самознищуються протягом перших кількох днів розвитку. Очевидно, це новий тип клітин.

Джерело: PLOS

Вчені виявили клітини, які самознищуються

Відкриття зробила група дослідників із Британського університету Бата. Вони проаналізували дані про активність генів клітин п'ятиденних ембріонів і виявили, що приблизно чверть клітин не відповідали профілю жодного з відомих типів (передембріонального, передплацентарного).

Вони продовжили своє дослідження і виявили, що ці клітини містять так звані молоді мобільні елементи – транспозони.

Транспозони – це елементи ДНК, які можуть переміщатися геномом, часто спричиняючи при цьому пошкодження.

Результати дослідження

Мікроскопічне дослідження ембріонів підтвердило існування клітин з білками, отриманими від транспозонів. Однак більш тривале спостереження показало, що їхні нащадки мають ушкодження ДНК і зазнають загибелі.

На думку авторів, виявлений процес є проявом захисту ДНК.

Хоч ми і намагаємося придушити ці транспозони будь-якими можливими способами, на дуже ранній стадії розвитку вони активні в деяких клітинах, імовірно, тому що ми не можемо досить швидко встановити генетичний захист, – кажуть автори.

На відміну від цього, ключові клітини, які стануть ембріоном, не містять транспозонів, а замість цього експресують вірусоподібний ген, відомий як ендогенний вірус людини H.

Він допомагає придушити молоді мобільні елементи в основі клітинної маси. Ймовірно, якщо процес контролю якості буде занадто суворим на ранній стадії, ембріон може загинути.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?