Вчені виявили серйозний недолік вакцини Pfizer/BioNTech
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені виявили серйозний недолік вакцини Pfizer/BioNTech

Вчені виявили серйозний недолік вакцини Pfizer/BioNTech
Джерело:  online.ua

Після завершення масштабного дослідження в Ізраїлі іноземні вчені дійшли висновку, що вакцина Pfizer/BioNTech наразі єдиний препарат, який може покласти край пандемії коронавірусу. Однак їхні італійські колеги з дослідницького інституту Istituti Fisioterapici Ospitalieri в Римі не налаштовані так оптимістично, оскільки виявили, що ця вакцина, яку, до слова, планують поставити в Україну, має серйозний недолік — вона може бути менш ефективною для людей з ожирінням. З такою заявою науковці виступили після того, як проаналізували відповідь антитіл на дві дози вакцини Pfizer/BioNTech у 248 медичних працівників, передає ONLINE.UA з посиланням на видання  The Guardian.

"Через 7 днів після прийому другої дози у 99,5% з них розвинулися антитіла, і ця відповідь була вищою, ніж у тих, хто перехворів COVID-19. Однак у людей з надмірною вагою і ожирінням імунна реакція була притупленою. Вчені виявили, що у медичних працівників з ожирінням виробляється лише половина антитіл у відповідь на другу дозу вакцини в порівнянні зі здоровими людьми. Це може означати, що людям з ожирінням потрібна додаткова доза вакцини, щоб забезпечити їм належний захист від коронавірусу", - йдеться в повідомленні.

За словами вчених, оскільки саме ожиріння є головним фактором ризику захворюваності та смертності пацієнтів з коронавірусом, дуже важливо детально спланувати ефективну програму вакцинації в цій підгрупі.

Варто звернути увагу на те, що були також й інші дослідження, які підтвердили той факт, що вакцина проти грипу удвічі менш ефективна у людей з ожирінням, ніж у людей зі здоровою вагою. Італійські науковці надають перший прямий доказ, що ідентична проблема може статися з вакцинами проти коронавірусу, однак потрібні й додаткові дослідження, щоб сумнівів щодо цього не залишилося.

Нещодавно стало відомо, що ожиріння (коли індекс маси тіла (ІМТ) більше 30), збільшує ризик смерті від COVID-19 майже на 50%, а також збільшує ризик опинитися в лікарні на 113%.

"Частково це може бути пов'язано з тим, що люди з ожирінням часто мають інші супутні захворювання, як-от серцеві захворювання або діабет ІІ типу, які збільшують ризик зараження коронавірусом", - пише видання.

Як повідомляв ONLINE.UA,  керівництво Міністерства охорони здоров’я зірвало закупівлю вакцини  NVX-CoV2373 американської розробки.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?