Вчені виявили ще один непередбачуваний наслідок коронавірусу
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені виявили ще один непередбачуваний наслідок коронавірусу

Вчені виявили ще один непередбачуваний наслідок коронавірусу
Джерело:  online.ua

Пандемія COVID-19 привела до значного збільшення проблем з психічним здоров'ям. Пілотне дослідження показало, що пацієнти з депресією, які страждали від коронавірусу, краще реагують на стандартні антидепресанти, ніж люди, які не хворіли на COVID.

Джерело:  EurekAlert 

Близько 40% хворих COVID-19 повідомляють про розвиток депресії протягом 6 місяців після зараження. Запалення, викликане вірусом, вважається основною причиною розвитку депресії. Нове дослідження показало, що близько 90% пацієнтів, які постраждали від COVID-19, реагують на препарати для відновлення психічного здоров'я, що значно більше, ніж можна було б очікувати. Про це свідчить дослідження вчених Університету Сан-Раффаеле в Мілані. Провідний дослідник, доктор медицини з Університету Сан-Раффаеле Маріо Мацца, сказав:

«Ми знаємо, що COVID-19 привів до епідемії проблем з психічним здоров'ям. Пост-COVID-депресія є серйозною проблемою: приблизно у 40% пацієнтів з COVID депресія розвивається протягом 6 місяців після зараження. Але це дослідження показує, що пацієнти, які перенесли коронавірус, мають більше шансів впоратися з депресією, ніж ми думали».

Дослідники з Лабораторії психіатрії та клінічної психобіології пролікували 58 пацієнтів, у яких розвинулася депресія після COVID, за допомогою СІЗЗС (селективних інгібіторів зворотного захоплення серотоніну), таких як сертралін, пароксетин, флувоксамін і циталопрам. Зазвичай близько третини пацієнтів не реагують на СІЗЗС, але команда виявила, що 91% пацієнтів з депресією після COVID відреагували на лікування протягом 4 тижнів. Відповідь було виміряно з використанням стандартної шкали оцінки депресії Гамільтона. Відповідно до неї, курс лікування пацієнта з депресією вважається успішним, якщо пройдений ним тест через чотири тижні після початку лікування показує результат на 50% менше первинного тестування.

Вчені планують вивести дослідження на більш масштабний рівень і, можливо, незабаром в арсеналі медиків з'явиться новий спосіб запобігання наслідкам постковідного синдрому. Згідно з початковими прогнозами дослідників, вони очікували, що лікування допоможе приблизно 40 з 58 учасників експерименту, але результат перевершив всі очікування: СІЗЗС ефективно позначилися на здоров'ї 53 з 58 пацієнтів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?