Вчені вперше назвали кількість жертв рекордної спеки у Європі
Категорія
Світ
Дата публікації

Вчені вперше назвали кількість жертв рекордної спеки у Європі

Вчені вперше назвали кількість жертв рекордної спеки у Європі
Джерело:  online.ua

Науковці з Барселонського інституту глобального здоров'я та Французького науково-дослідного інституту охорони здоров'я INSERM повідомляють, що понад 61 тисяча людей загинула через спеку під час рекордно спекотного для Європи літа 2022 року.

Джерело:  AFP

Спека забрала життя багатьох тисяч людей у Європі

Дослідники звертають увагу на те, що минулого року Європа пережила найспекотніше літо за всю історію спостережень. Ця спека була причиною посухи, що знищила врожай та спровокувала чимало лісових пожеж.

Ба більше, вона забрала десятки тисяч життів.

Під час дослідження були проаналізовані дані про температуру і смертність з 2015 по 2022 рік для 823 регіонів у 35 європейських країнах, які охоплюють загалом 543 мільйони людей.

За словами науковців, 61 672 смерті були спровоковані рекордною спекою в період з 30 травня по 4 вересня минулого року.

Окрім того, уточнюється, що вкрай інтенсивна хвиля спеки 18 по 24 липня була причиною понад 11 600 смертей.

Фото — unsplash.com

Вчені закликають владу реагувати на ці загрози

Це дуже велика кількість смертей… Ми знали про вплив спеки на смертність після 2003 року, але завдяки цьому аналізу ми бачимо, що для захисту населення потрібно ще багато чого зробити, – наголосив Хічам Ачебак, науковий співробітник INSERM та один з авторів дослідження.

Що важливо розуміти, 20 років тому під час однієї з найсильніших хвиль спеки в історії Європи було зафіксовано понад 70 тисяч надмірних смертей.

Науковці звертають увагу на те, що найчастіше жертвами спеки ставали люди похилого віку, старші за 80 років. Близько 63% померлих - жінки.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?