Вчені вперше назвали найсмертоносніший вірус в історії людства
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені вперше назвали найсмертоносніший вірус в історії людства

Вчені вперше назвали найсмертоносніший вірус в історії людства
Джерело:  online.ua

Людство за весь період свого існування боролося з великою кількістю жахливих хвороб, однак з'ясувати, яка з них була найсмертоноснішою, насправді вкрай складно. Однак іноземні науковці все-таки вирішили знайти відповідь на це запитання.

Джерело: Popular Science

Коронавірус не є найсмертоноснішим вірусом, попри величезну кількість жертв

Згідно з підрахунками ВООЗ, протягом перших двох років пандемія коронавірусу забрала життя близько 15 мільйонів людей у всьому світі.

Що важливо розуміти, у Штатах за цей період померло більше людей, ніж під час пандемії грипу 1918, яку багато хто називав найбільш смертоносною в історії людства.

Попри це фахівців все-таки не можуть назвати COVID-19 смертоносним вірусом.

Експерти звертають увагу на те, що завжди вкрай важливо враховувати кількість населення. У 1918 році, до прикладу, людей на Землі було значно менше.

Тому у відсотковому співвідношенні та пандемія була смертельнішою за коронавірус.

Як визначають смертоносність вірусу

Щоб визначити смертоносність вірусу, епідеміологи використовують "коефіцієнт летальності" – частка заражених людей, які в результаті вмирають. За цим показником найнебезпечніший вірус — сказ. З появою клінічних симптомів він вбиває більш ніж 99% інфікованих. Щороку у світі від нього вмирає близько 59 тисяч людей.

За словами науковців, вірус із нижчою летальністю може вбити більшу кількість людей, адже інфіковані можуть довго заражати оточуючих.

Саме тому коронавірус набув таких шокуючих масштабів.

Фото — unsplash.com

Не можна також забувати про інший важливий показник – надмірну смертність.

Йдеться про те, що смертність за якийсь період більша, ніж зазвичай.

Вчені нагадують про те, що надмірна смертність може ставати причиною інших непрямих причин смерті від вірусу, до прикладу пацієнтів, які потребують реанімації, але не отримати допомогу в перевантажених лікарнях.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?