Вчені вперше в історії дізналися про "залізне серце" Місяця — фото
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені вперше в історії дізналися про "залізне серце" Місяця — фото

Вчені вперше в історії дізналися про "залізне серце" Місяця — фото
Джерело:  online.ua

Вчені з Франції дійшли висновку, що Місяць, єдиний природний супутник Землі, має тверде ядро, яке складається з заліза.

Джерело:  Nature

Що нового вдалося дізнатися про Місяць

Декілька десятиліть тому науковцям вдалося з'ясувати, що супутник Землі має рідинне зовнішнє ядро, однак на той момент відносно невеликий розмір внутрішнього ядра ускладнював процес його детально та якісно вивчення.

Лише у 2023 році вчені все-таки змогли зазирнути у серце Місяця. Виявилося, що він має тверде ядро, як і Земля.

За словами науковців, воно складається з металу, щільність якого нагадує щільність заліза, і має ширину близько 500 кілометрів, що становить близько 15% від розміру Місяця.

Отримані дані розкривають деталі внутрішньої будови Місяця, які раніше були приховані, і можуть пояснити, чому в місячній корі присутні матеріали, багаті на залізо, – пояснюють автори дослідження.

Що людству дає ця інформація

Вчені звертають увагу на те, що їхнє нове дослідження, цілком можливо, дасть можливість нарешті розгадати ще одну загадку, пов'язану з еволюцією Місяця, а саме – що спричинило майже повне зникнення магнітного поля Місяця, яке колись було в 100 разів сильнішим за сучасне земне.

Фото - NASA/Géoazur/Nicolas Starter/Robert Lea

Варто зазначити, що над дослідження працювал представники Національнийого центру наукових досліджень Франції (CNRS), Університету Лазурного берега, Обсерваторії Лазурного берега, Університету Сорбонни та Паризької обсерваторії-PSL.

Науковці "йшли слідами" місії "Аполлон-11", яка пів століття тому проклала шлях до геологічних досліджень Місяця. Команда використовувала дані кількох космічних місій і лазерну дальнометрію, що точно вимірює відстань між поверхнею Землі та її супутником.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?