Велика Британія готова надати Україні винищувачі лише після перемоги у війні
Категорія
Політика
Дата публікації

Велика Британія готова надати Україні винищувачі лише після перемоги у війні

Велика Британія готова надати Україні винищувачі лише після перемоги у війні
Джерело:  online.ua

За словами керівника Міноборони Великої Британії Бена Воллеса, Лондон готовий буде передати Україні винищувачі Typhoon, але лише після завершення розв'язаної Кремлем війни.

Джерело:   Spiegel

Велика Британія не готова швидко надати Україні винищувачі 

Воллес зазначив, що швидких поставок Україні винищувачів з боку Великої Британії не буде.

Київ дуже конкретно запитує про бойову авіацію, це добре відомо. Ми дуже чітко сказали, що розпочнемо навчання українських пілотів реактивних літаків тут, у Великобританії, незабаром, спочатку на тренажерах. Але також зрозуміло, що питання про винищувачі, швидше за все, постане в середньостроковій перспективі, - зазначив очільник Міноборони Великої Британії.

За його словами, навчання військових екіпажів вимагає великої кількості зусиль та кілька років навчань.

Зокрема, як зазначив Волесс, для одного літака треба близько 150 техніків на землі через високу складність систем сучасних літаків.

Але жодна західна країна не хоче посилати своїх людей в Україну, принаймні до тих пір, поки в Україні триває війна, - підкреслює очільник Міноборони Великої Британії.

При цьому глава Міноборони стверджує, що Україна може отримати сучасні винищувачі, але вже після війни з Росією.

Швидких поставок винищувачів не буде, точно не на цьому етапі війни, і я впевнений, що не буде навіть через шість місяців. Пройде багато часу, перш ніж хтось поставить винищувачі в Україну. Особливо такі сучасні літаки, як Eurofighter, який ми у Великій Британії називаємо Typhoon. Вони будуть поставлятися в Україну лише після війни, - зазначив Волесс.

За його словами, саме такий консенсус був досягнений між західними партнерами України.

Тим не менш, бувши в принципі готовими зробити цей крок у певний момент, ми сигналізуємо про нашу рішучість допомагати Україні стільки, скільки це буде потрібно...Якщо в якийсь момент ми вирішимо дійсно відправити винищувачі, ми будемо готові. На відміну від бойових танків, з винищувачами не буде затримок після прийняття політичного рішення, - пообіцяв Воллес.

При цьому голова міноборони Великої Британії також зазначив, що отримання Україною західних танків зробить країну сильнішою, але не варто очікувати, що все різко зміниться.

Перемикач клацнув, а це зараз важливо. Ми повинні бути чесними. Танки - не срібна куля, щоб миттєво виграти війну. Звичайно, вони значно ефективніші за російські танки. Крім того, "зелене світло" у питанні передачі Challenger і Leopard було надзвичайно важливим знаком для України, - зазначив Воллес.

За його словами, російський диктатор Володимир Путін бачить, його розрахунок на те, що Захід втомиться від допомоги Україні, не справдився.

Все сталося навпаки. Сучасними танками ми дозволяємо Україні позиціонувати себе у військовій сфері та наблизитися до стандартів НАТО для ведення війни. Ми, німці, американці чи поляки, зараз готуємо для цього українських вояків. Це не переломить хід війни в короткостроковій перспективі. Але в середньостроковій перспективі це надзвичайно важливо. Звичайно, танки зроблять українців сильнішими, але це не чарівне зілля, яке змінить усе за одну ніч, - зауважив Воллес.

Він підкреслив, для української армії, наприклад, надзвичайно важлива підготовка, тактичний перехід від окопної війни до сучасного бою комбінованими системами озброєння.

Якщо Україна зможе це зробити, вони можуть стати справді небезпечними для росіян з їхньою тактикою війни з 1980-х років, - зазначив Воллес.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?