Велика Британія схвалила пігулки від COVID-19. Тепер лікуватися можна вдома
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Велика Британія схвалила пігулки від COVID-19. Тепер лікуватися можна вдома

Велика Британія схвалила пігулки від COVID-19. Тепер лікуватися можна вдома
Джерело:  online.ua

Вперше у світі коронавірус стало можливо лікувати пігулками - новий препарат отримав схвалення у Великій Британії. Про це повідомило британське Агентство з контролю за лікарськими засобами та виробами медичного призначення (MHRA), яке видало дозвіл на використання ліків проти Covid-19.

Джерело: Агентство з контролю за лікарськими засобами та виробами медичного призначення Великої Британії

Нові протикоронавірусні пігулки мають назву Lagevrio, або ще молнупіравір. За даними британських медичних експертів з MHRA, цей препарат є безпечним та ефективним у зниженні ризику госпіталізації та смерті у людей із легкою та середньою тяжкістю COVID-19, які мають підвищений ризик погршення захворювання.

"Сьогодні історичний день для нашої країни, оскільки Великобританія стала першою країною у світі, яка схвалила противірусний препарат, який можна приймати вдома від COVID-19. Це змінить правила гри для найуразливіших та з ослабленим імунітетом, які незабаром зможуть отримати новаторське лікування", - зазначив міністр охорони здоров'я та соціального забезпечення Саджид Джавід.

Загалом молнупіравір розроблявся спільно американськими фармацевтичними компаніями Merck Sharp & Dohme та Ridgeback Biotherapeutics для лікування грипу. Проте клінічні дослідження продемонстрували, що ним можна також лікувати і коронавірусну інфекцію.

Кому підходить?

Молнупіравір має форму таблеток і підходить для перорального застосування.

Принцип дії препарату полягає у блокуванні ферменту, який вірус використовує для відтворення власної ДНК. Молнупіравір дозволено застосовувати людям, які мають легку та помірну форму COVID-19 і принаймні один фактор ризику розвитку тяжкого захворювання. Такими факторами ризику є ожиріння, старший вік (>60 років), цукровий діабет або захворювання серця.

"Після ретельного аналізу даних нашими експертами-вченими та клініцистами ми впевнені, що Lagevrio (молнупіравір) є безпечним та ефективним для тих, у кого є ризик розвитку важкої хвороби COVID-19, і отримали його схвалення”, - заявила очільниця MHRA доктор Джун Рейн.

За її словами, Lagevrio (молнупіравір) можна використовувати як доповнювальну терапію поряд із вакцинацією. І що важливо, препарат можна вживати за межами лікарні, до того, як COVID-19 зможе перерости у важку стадію.
За даними фірми Merck, ці ліки можуть бути дієвими також у боротьбі проти нових мутацій коронавірусу, які можуть з'явитися у майбутньому.

Чим борються із коронавірусом в Україні

Зазначимо,для потидії небезпечній інфекції в Україні дозволено використовувати такі вакцини, як AstraZeneca, CoronaVac від Sinovac, Comirnaty від Pfizer.

AstraZeneca - векторна вакцина, розроблена шведсько-британської компанією AstraZeneca спільно із вченими Оксфордського університету. Залежно від виробника торговельна марка вакцини може мати різні назви - вироблена в ЄС називається Vaxzevria, в Південній Кореї - AstraZeneca-SKBio, а в Індії - Covishield.

CoronaVac - вакцина від ковіду з інактивованим вірусом, яку розробила китайська біофармацевтична компанія Sinovac Biotech.

Comirnaty - це мРНК вакцина розробки американської та німецької компаній Pfizer та BioNTech. Вона створена на основі матричної рибонуклеїнової кислоти, яка імітує білок коронавірусу та навчає організм боротися зі справжнім вірусом.

Читайте також

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?