Верховна Рада планує ввести покарання за фейки у соцмережах
Категорія
Україна
Дата публікації

Верховна Рада планує ввести покарання за фейки у соцмережах

Верховна Рада планує ввести покарання за фейки у соцмережах
Джерело:  online.ua

У Верховній Раді пропонують ввести кримінальну відповідальність за поширення дезінформації у соцмережах.

Джерело: сайт Верховної Ради

Що відомо про покаранння за поширення фейків у соцмережах 

Проект Закону про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо відповідальності за дії, що становлять загрозу нацбезпеці України пропонує, встановити відповідальність за створення, придбання, використання або збут облікових записів у соцмережах, що містять завідомо недостовірну інформацію про користувача або власника облікового запису, за допомогою яких поширюється недостовірна інформація або здійснюється втручання в діяльність фізичних і юридичних осіб, якщо такі дії вчинені на шкоду суверенітету, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності, національній, державній, економічній чи інформаційній безпеці України.

За відсутності ознак державної зради пропонується покарання у вигляді штрафу в розмірі від однієї тисячі до трьох тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 17 тис. до 51 тис. грн) або виправні роботи на строк до двох років.

Пропонується також введення покарання за поширення дезінформації і від імені інших осіб, причетність яких до оприлюдненої інформації не підтверджена.

У разі повторного вчинення таких дій або за попередньою змовою групою осіб, або для здійснення впливу на прийняття рішень чи вчинення або не вчинення дій державними органами чи органами місцевого самоврядування, службовими особами цих органів, то вони караються обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Що відомо про покарання за поширення фейків в умовах воєнного стану 

У разі, якщо такі дії були вчинені в умовах воєнного стану, пропонується покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п'яти до семи років з конфіскацією майна.

Крім того, пропонується встановити відповідальність у вигляді штрафу або виправних робіт за використання облікових записів, у тому числі тих, які містять завідомо неправдиві відомості щодо користувача, для розміщення та поширення недостовірної інформації, або для втручання в діяльність фізичних і юридичних осіб, якщо такі дії сприяють підвищенню рівня соціальної напруги, порушують конституційні права і свободи громадян, або іншим чином загрожують національній безпеці, за відсутності ознак державної зради.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що наразі в умовах воєнного стану в Україні встановлено факти активного використання ботів у соціально орієнтованих ресурсах мережі Інтернет для здійснення деструктивної інформаційної діяльності на шкоду національній та державній безпеці України.

Боти являють собою автоматизовані облікові записи в соціальних мережах, запрограмовані на певні дії, що імітують поведінку реальних інтернет-користувачів. Російськими спецслужбами в інтересах країни-агресора нарощуються зусилля із використання такого інструменту інформаційної війни як створення на платформах соціальних мереж Facebook, Instagram і Twitter мереж облікових записів (акаунтів) (так званих бот-мереж), які містять недостовірні дані щодо користувачів, діяльність яких є координованою ззовні та об'єднана єдиною метою, зокрема такою як проведення акцій інформаційного впливу проти державних інтересів України, - йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?