Видобуток газу в Росії впав до рівня СРСР у 1978 році
Категорія
Світ
Дата публікації

Видобуток газу в Росії впав до рівня СРСР у 1978 році

Видобуток газу в Росії впав до рівня СРСР у 1978 році
Джерело:  online.ua

У 2023 році видобуток газу в Росії впав до рівня, небаченого з 1970-х років. На цьому тлі російська влада запланувала рекордне за останні 11 років підвищення тарифів на газ для населення. 

Джерело: Newsweek

Видобуток газу в Росії впав до рівня СРСР у 1978 році

У своєму останньому звіті державний енергетичний гігант «Газпром» повідомив, що видобуток газу в першій половині 2023 року склав 179,45 мільярда кубометрів. У «Газпромі» додали, що це майже на чверть (24,7%) менше, ніж у попередньому році. Також там зазначили, що обсяг постачання газу на внутрішній і зовнішній ринки скоротилися на 26,5%.

Відколи 24 лютого 2022 року почалося повномасштабне вторгнення президента РФ Владіміра Путіна, Європа вдалася до різкого скорочення закупівель російської нафти і газу. Минулої зими континент подолав енергетичну кризу, частково завдяки скороченню споживання енергії та пошуку інших постачальників, таких як продавці морського скрапленого природного газу (СПГ).

Доходи РФ від продажу газу до Європи цьогоріч впадуть на 75%

Падіння доходів від експорту може посилити дефіцит російського бюджету, який вже становить 117% від річного плану через великі витрати на підтримку війни та західні санкції щодо експорту нафти і газу. Продажі газу "Газпрому" в Європу, які колись були основним джерелом валютних надходжень РФ, різко впали через кризу у відносинах між Москвою і Заходом, — пише агентство.

За підрахунками Reuters, за першу половину 2023 року експорт російського газу до Європи трубопровідним транспортом сягнув близько 12,1 млрд кубометрів, тоді як за весь 2022 рік він становив 62 млрд кубометрів, що свідчить про потенційно серйозний спад у цьому році.

"Газпром" не надав прогнозів щодо експорту газу на цей рік і не відповів на запит про коментарі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?