Під час транзиту з ЄС у Росії зникли підсанкційні товари на мільярди доларів — FT
Категорія
Економіка
Дата публікації

Під час транзиту з ЄС у Росії зникли підсанкційні товари на мільярди доларів — FT

Під час транзиту з ЄС у Росії зникли підсанкційні товари на мільярди доларів — FT
Джерело:  online.ua

Товари на понад мільярд доларів «зникли» під час транзиту через Росію. Йдеться про товари, відправлені у 2022 році з країн Євросоюзу до Вірменії, Казахстану та Киргизстану.

Джерело: The Financial Times

У РФ зникли транзитні товари з Євросоюзу

Згідно з відкритими даними, після початку російського вторгнення в Україну, з країн ЄС до Росії під приводом транзиту було ввезено товарів на 2 млрд доларів.

Одержувачами європейських товарів, у тому числі підсанкційних товарів подвійного призначення, які можуть використовуватися у військовій промисловості, стали компанії Вірменії, Казахстану та Киргизстану.

Росія обійшла налвдені на неї санкції санкції, вказавши фальшиві пункти призначення в митних деклараціях ЄС.

Так, товари, експорт яких до Росії заборонений, такі як авіаційні компоненти, оптичне обладнання та газові турбіни, напряму потрапляли в країну з Євросоюзу під приводом того, що вони пройдуть лише транзитом по території Росії, - вказує видання.

Видання каже, що непропорційно велика частина такого експорту йде до Росії з країн Балтії.

 Куди ще вони могли подітися? Чому ці товари раптом знадобилися цим країнам саме в цей час? Хто в регіоні найбільше потребує цих товарів? Очевидно, Росія, – сказав Еркі Кодар, представник МЗС Естонії.

Водночас сусідні з Росією країни, які не підтримали накладення санкції, зафіксували підозріло різке зростання імпорту окремих категорій товарів. Імовірно, потім вони поїхали до Росії.

ЄС планує перекрити обхід санкцій Росією

Євросоюз неодноразово заявляв, що боротиметься з ввезенням санкційних товарів до Росії обхідними шляхами. Зокрема, у травні ЄС заборонив транзит через Росію товарів подвійного призначення.

Новий – 11-й – пакет санкцій, який зараз обговорюють країни Євросоюзу, серед іншого передбачає розширення списку заборонених товарів, які потрапляють до Росії через треті країни.

Крім того, ЄС планує створити нові інструменти, які не дозволятимуть третім країнам обходити санкції.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?