Відомо про новий план Меркель та Макрона щодо Путіна
Категорія
Політика
Дата публікації

Відомо про новий план Меркель та Макрона щодо Путіна

Відомо про новий план Меркель та Макрона щодо Путіна
Джерело:  online.ua

Німецька лідерка Ангела Меркель хоче, щоб Євросоюз розглянув можливість запрошення очільника Кремля Володимира Путіна на саміт з лідерами ЄС. Окрім того, відомо, що цю ідею підтримує й французький президент Еммануель Макрон.

Джерело:  Financial Times

Меркель і Макрон хочуть відновити зустрічі ЄС з Путіним

Журналісти дізналися, що відповідну пропозицію озвучили посли Німеччини та Франції під час засідання комітету постійних представників Євросоюзу 23 червня.

Також видання звертає увагу на те, що лідери ЄС обговорювали майбутнє відносин з Росією на своєму травневому саміті і доручили Європейській комісії підготувати пропозиції для майбутніх взаємин з офіційною Москвою.

"Але франко-німецький проєкт тексту є набагато більш примирливим, ніж звіт комісії, представлений минулого тижня... Текст проєкту, який запропонували Париж та Берлін, може стати частиною рішення лідерів ЄС за підсумками саміту цього тижня, якщо його схвалять всі держави-члени", - йдеться в повідомленні.

Пропозиція Меркель і Макрона вказує на готовність ЄС до "вибіркової взаємодії" з Путіним в сферах, що становлять спільний інтерес. Франція і Німеччина мають намір розробити "конкретні пропозиції і важелі впливу" для реалізації цієї цілі.

"Спільні інтереси включають клімат, довкілля, Арктику, транскордонне співробітництво, здоров'я, космос, боротьбу з тероризмом і сфери зовнішньої політики, включаючи Сирію і Іран. У зв'язку з цим Європейська Рада закликає до перегляду існуючого формату діалогу з Росією, включаючи зустрічі на рівні лідерів", - пише видання.

Команда Меркель переконана, що саміт Байдена і Путіна може стати зразком для відновлення відносин з офіційною Москвою.

Як уже згадувалося раніше, саміти Євросоюзу з Путіним були заблоковані після того, як РФ окупувала Крим 7 років тому.

Пророзиція щодо нових контактів з Кремлем, ймовірно, стривожить деяких членів Євросоюзу, зокрема Балтію і Польщу.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?