Він може вбити економіку - експерт розповів, до чого готуватися українцям
Категорія
Економіка
Дата публікації

Він може вбити економіку - експерт розповів, до чого готуватися українцям

Він може вбити економіку - експерт розповів, до чого готуватися українцям
Джерело:  24 канал

Експерт у питаннях економіки та колишній очільник Мінекономіки Тимофій Милованов вирішив зробити українцям важливе попередження - він наголосив, що пандемія коронавірусу може вбити економіку України. За його словами, якщо бюджетний дефіцит занадто великий, його неможливо профінансувати. Тому Милованов наголошує, що прийнятний бюджетний дефіцит для економіки нашої країни в умовах коронавірусу не має бути більше 5−6% ВВП. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "24 Канал".

Експерт пояснює, що бюджетний дефіцит – це різниця між доходами і видатками держави. Нормально, що під час кризи, бюджетний дефіцит зростає.

"Економіка послаблюється і падають доходи. В той же час, держава має надавати більшу підтримку людям і бізнесу. Тому зростають видатки. Фінансується бюджетний дефіцит за рахунок запозичень, наприклад, через ОВДП або позики від міжнародних фінансових установ, таких як МВФ та світовий банк. Якщо бюджетний дефіцит занадто великий, його неможливо профінансувати. І тоді або дефолт – і трагічні економічні наслідки – безробіття, зупинка підприємств, тощо – або занадто велика емісія і зростання цін", - наголосив Милованов.

Він також закликав українців згадати, що відбувалося з курсом і цінами у 2014−2015 роках. Але навіть тоді бюджетний дефіцит склав біля 5%. Так само під час кризи 2009−2010 років, бюджетний дефіцит досягав 6%.

"Під час кризи 2009−2010 років певні європейські країни мали більший бюджетний дефіцит. Ось трійка лідерів 2010 року: Ірландія – 33,2%, Греція та Португалія – 11,2%. (Для порівняння, Великобританія теж мала великий бюджетний дефіцит, але менше 10% – 9,6%.).Ірландія, Греція та Португалія пережили дуже складні часи у 2010 році", - додав експерт.

За словами Милованва, можна довго обговорювати, чи такі великі бюджетні дефіцити виправдані, але одне є точно – вони означають глибоку кризу економіки.

Як повідомляв раніше ONLINE.UA, глава уряду Денис Шмигаль підкреслив, що наша країна, як і решта держав, наразі знаходиться на порозі нової економічної кризи. Очільник КМУ заспокоїв українців, наголосивши, що влада вже готується до цього, тому панікувати не потрібно.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?