Вірусологи з Британії заявили про стрімке поширення пташиного грипу в Антарктиді
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вірусологи з Британії заявили про стрімке поширення пташиного грипу в Антарктиді

Птахи Антарктиди
Джерело:  Nature

Британські вірусологи з'ясували, що вірус пташиного грипу H5N1 стрімко поширюється серед багатьох видів птахів, що мешкають в Антарктиді.

Головні тези:

  • Вірусологи з Британії виявили стрімке поширення пташиного грипу H5N1 серед птахів у регіонах Антарктиди.
  • Дослідники провели генетичний аналіз вірусів та виявили походження вірусу з Південної Америки через перельотних птахів.
  • Інфікованість птахів в Антарктиді зростає, проте пінгвіни королівські та південні не виявлені як інфіковані вірусом.
  • Пташиний грип H5N1 поширюється по всьому світу, включаючи інфікування тварин та людей, що може спровокувати нову пандемію.
  • Австралійська компанія CSL Seqirus розробила вакцину від пташиного грипу для ризикових груп, починаючи використання від Фінляндії.

Що відомо про поширення вірусу пташиного грипу в Антарктиді

Вірусологи зазначають, що мова йде про антарктичних крячків, крячків Південної Джорджії та бурих поморників.

Дослідники здійснювали експедиції до субантарктичних і антарктичних регіонів протягом 2022-2023 років і виявили птахів, що були інфіковані, у всіх районах, які змогли відвідати.

Після цього науковці провели генетичний аналіз виявлених вірусів і дізнались, що пташиний грип потрапив до субантарктичних районів з Південної Америки, скоріш за все, через перельотних птахів, звідки поширився на антарктичні райони.

Серед птахів Антарктиди швидко поширюється пташиний грип
Птахи Антарктиди

Вірусологи також проводили дослідження двох видів пінгвінів — королівського та південного, однак не виявили в них жодних ознак інфікування вірусом пташиного грипу.

За словами науковців, поки залишається незрозумілим, як саме вірус пташиного грипу впливає на популяції птахів в Антарктиді.

Що відомо про поширення H5N1 у світі

Вірус пташиного грипу H5N1 поширюється серед тварин по всьому світу.

У деяких випадках інфікуватись можуть і дорослі люди, і навіть діти.

При цьому вірус пташиного грипу нещодавно виявили у яловичині.

За словами науковців, подальше стрімке поширення пташиного грипу по світу може спровокувати нову пандемію у разі відсутності необхідного імунітету.

Австралійська компанія CSL Seqirus вже розробила вакцину від пташиного грипу для тих, хто має підвищений ризик зараження. Фінляндія стане першою країною, яка її використовуватиме.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?