Вітренко розповів, як Росія може позбавити Україну транзиту газу
Категорія
Економіка
Дата публікації

Вітренко розповів, як Росія може позбавити Україну транзиту газу

Вітренко розповів, як Росія може позбавити Україну транзиту газу
Джерело:  online.ua

Росія після запуску Північного потоку-2 може обсяги газу, які зараз йдуть через Україну, перевести на цей новий газогін. Таким чином Україна залишиться без транзиту газу. Про це заявив голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко.

Джерело: пресслужба"Нафтогазу".

ЄС не варто вірити балачкам Росії про надходження на європейський ринок додаткового газу після запуску «Північного потоку – 2». Замість ГТС України “Газпром” ті самі обсяги буде поставляти через “Північний потік-2”.

«Газпром» після запуску «Північного потоку – 2» може обсяги, які зараз йдуть через Україну, перевести на цей новий газопровід. І тому газу більше не стане, просто зміниться маршрут. Так, за поточним контрактом «Газпром» має платити за 40 млрд кубометрів транзиту через Україну. Путін каже, що вони будуть виконувати вимоги контракту. Але ці вимоги – «качай або плати». Тобто можна платити, і не качати. Тому фізичних обсягів транзиту із запуском «Північного потоку – 2» може і не бути», – зазначив Вітренко.

Росія шантажує Європу

Також Вітренко впевнений, що Росія штучно збільшує дефіцит газу на європейському ринку і шантажує європейців заради запуску газопроводу «Північний потік – 2».

«Кремль прямо шантажує Європу. Вони поглиблюють дефіцит газу в Європі, наприклад, скоротивши транзит через Україну в 1,5 рази. Як наслідок – ціни на газ у Європі б'ють рекорди. У такій ситуації Кремль каже: хочете більше газу, дайте нам запустити «Північний потік – 2», – зазначив він.

Голова “Нафтогазу” переконаний, що «Газпром» зараз може збільшити поставки газу в Європейський Союз через Україну.

«Кремль каже, що для цього європейські компанії повинні більше купувати газу, тобто, мовляв, проблема в тому, що це європейські компанії відмовляються купувати газ. Це неправда», – заявив Вітренко.

Нагадаємо, раніше німецьке видання Frankfurter Allgemeine Zeitung написало, що російському «Газпрому» доведеться продати газопровід «Північний потік – 2», аби він відповідав Газовій директиві Євросоюзу. Таким чином, щоб отримати можливість використовувати потужності газопроводу на 100%, «Газпрому» доведеться його продати незалежному операторові.

Читайте також:

  • США обіцяють Європі, що взимку в неї буде достатньо газу.

  • Держдеп США вимагає в Росії наростити поставки газу через Україну.

  • Зеленський вигадав новий спосіб боротьби з Північним потоком-2.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?