Військові дії РФ спричинили перше повне відключення ЗАЕС від енергомережі
Категорія
Україна
Дата публікації

Військові дії РФ спричинили перше повне відключення ЗАЕС від енергомережі

Військові дії РФ спричинили перше повне відключення ЗАЕС від енергомережі
Джерело:  online.ua

25 серпня внаслідок дій військ РФ два працюючих енергоблоки Запорізької атомної електростанції відключилися від енергомережі. Це сталося вперше в історії станції.

Джерело: Енергоатом

Енергоблоки ЗАЕС відключилися від енергомережі

Через пожежі на золовідвалах Запорізької ТЕС, розташованої поруч із Запорізькою АЕС, двічі відключалась остання (четверта) лінія зв’язку ЗАЕС із енергосистемою України – ПЛ-750 кВ ЗАЕС – «Дніпровська». Три інших лінії зв’язку раніше були пошкоджені під час рашистських обстрілів.

Внаслідок цього два працюючих енергоблоки станції відключилися від мережі.

В Енергатомі підкреслили, що таким чином дії загарбників спричинили повне відключення ЗАЕС від енергомережі – вперше в історії станції.

Власні потреби АЕС в електроживленні наразі забезпечуються з енергосистеми України через лінію зв‘язку ЗАЕС – Запорізька ТЕС.

Зауважень до роботи автоматики і систем безпеки наразі немає. Ведуться пускові операції з підключення одного з енергоблоків до мережі.

Нагадаємо, що раніше британська розвідка повідомила, що 21 серпня 2022 року супутникові зображення показали, що росія зберігає посилену військову присутність на станції та розмістила бронетранспортери в межах 60 метрів від реактора номер п’ять.

Також російські війська, ймовірно, намагалися приховати транспортні засоби, припаркувавши їх під підвісними трубами і арками-проїздами.

Британська розвідка припускає, що «росія готова використовувати будь-яку українську військову активність поблизу ЗАЕС у пропагандистських цілях».

Міноборони Великої Британії виділяє кілька основних ризиків для безпеки роботи реакторів:

Росія продовжує військову окупацію ЗАЕС. Основними ризиками для роботи реактора, ймовірно, залишаться збої в роботі систем охолодження реакторів, пошкодження його резервного джерела живлення або помилки працівників, які працюють під тиском, - вказали там.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?