Військовий облік жінок стосуватиметься й матерів – дані Міноборони
Категорія
Україна
Дата публікації

Військовий облік жінок стосуватиметься й матерів – дані Міноборони

Військовий облік жінок стосуватиметься й матерів – дані Міноборони
Джерело:  online.ua

Зміни щодо військового обліку жінок у ГУР Міноборони пояснюють тим, що попередня постанова від 1994 року, яка регулювала це питання, містить спеціальності, які вже давно юридично не існують в України. Важливо додати, що обов'язок стати на військовий облік представницям споріднених з військовою справою спеціальностей за новими нормами матимуть навіть вагітні та жінки з малолітніми дітьми. 

Джерело: роз’яснення ГУР

Роботу з реалізації наказу мають завершити до кінця 2022 року. Метою називають те, що країна повинна знати свої резерви. У відомстві зазначають:

Ми повинні бути готовими, бо ситуація зобов’язує, — Міноборони

До кінця 2022 року у Генштабі ЗСУ проведуть аналіз змін кількості військовозобов’язаних-жінок, що перебувають на військовому обліку.

Взяття на військовий облік – це не призов на службу

Варто уточнити, що взяття на військовий облік – це не призов на службу. Він необхідний, щоб розуміти кого і де можливо залучити до оборони держави у разі такої необхідності. За законом, жінок можуть залучати до оборони держави лише у воєнний час. Та, судячи з загострення на суміжних з Росією рубежах країни, настання воєнного часу стає цілком ймовірним. На облік братимуть тих, які придатні за станом здоров'я.

Перелік складається з більшості поширених нині професій. Зокрема, таких, як, очікувано, лікарі, водії, професіонали в галузі картографії та топографії.

Також до нього входять журналісти, психологи, працівник сфери кіно, наукові співробітники, фахівці кримінально-виконавчої служби, загалом юристи...

Ролі українок у війні на Донбасі присвячено документальний фільм «Невидимий Батальйон». Це кіноальманах про жінок в умовах бойових дій. В описі та завданні фільму є такі рядки:

Задокументувати історію, що відбувається прямо зараз, показати, як воюють жінки. Дуже важливо, що героїні фільму — нефейкові люди, які реально знають, що таке обстріли, передова, бій. Важливо пам'ятати, що на фронті гинуть і калічаться жінки, але також жінки воюють і перемагають.

Ідея проєкту належала випускниці Києво-Могилянки Марії Берлінській. Вона також очолює Центр підтримки аеророзвідки України. Творцями цієї картини, яку називають першою в своєму жанрі в Україні, знятою самим жінками, є три режисерки — Світлана Ліщинська, Аліна Горлова та Ірина Цілик.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?